Това каза Георги Ганев от "Демократична България"

Целта на коалиционните партньори продължава да бъде България да влезе в еврозоната на 1 януари 2024г. Ще успее ли обаче страната ни да изпълни критериите - не е ясно. Това каза Георги Ганев от "Демократична България" на излизане от срещата на коалиционните експерти, които се събраха на среща в Министерство на финансите в петък вечер.

“Подкрепата за семейства с деца ще бъде приета. Подкрепата за пенсионерите, ще бъде приета – въпросът е точно в какъв вариант. 25-те стотинки за гориво изобщо не ги обсъждахме”, каза още Ганев. 

"Нямаме окончателно решение за антиинфлационните мерки. Очакването е бюджетът да има достатъчно резерви, за да бъде в помощ на всички икономически единици”, каза той и съобщи, че основният фокус на тазвечерната среща е бил приемането на еврото.

Той обясни, че подуправителят на БНБ Калин Христов е представил структурата на доклада, който ще даде идея за полза, разходи, предимства и предизвикателства от приемането на еврото.

"Датата за приемане на еврото остава 1 януари 2024 година. Страната ни изрично ще трябва да посика доклад от Европейската комисия и Европейската централна банка за готовността на България за приемане на еврото. Той трябва да бъде готов горе-долу май 2023", стана ясно от думите на Ганев.

Ганев съобщи, че на срещата коалиционните партньори са обсъждали прага за регистрация по ДДС за кратно, но не са обсъждали тавани на цени от малката потребителска кошница.

Анализът продължава да се случва и в основа на тях ще се вземат съответните решения, каза още Ганев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.