"Ако след това не се предприемат мерки - вероятно ще се мисли за някаква друга дата и други искания", категоричен е председателят на БАЗ

„Политически искания на този етап нямаме. Работодателските организации сме дали от месеци ясни точки, какво искаме да направи държавата, тя се ослушва. Нека да мине протестът на 18 май и да видим ще се предприемат ли някакви мерки. Ако това не се случи- вероятно ще се мисли за някаква друга дата и други искания”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в отговор на въпрос подкрепят ли работодателските организации исканията на превозвачите за оставките на министрите Асен Василев, Гроздан Караджов и Николай Събев.

„Подкрепяме останалите искания на превозвачите. Нашата Асоциация е част от работодателските организации. На 18 май излизаме в тяхна подкрепа. В последните 5-6 месеца участвахме и ние като браншова организация в преговорите с министерствата.  Това, което чуваме е - „ще видим, ще анализираме”, а реално налице нямаме нищо, нямаме предвидимост какво ще се случи с цената на тока и какви компенсации ще получим. Видяхте какво се случи с цената на газа, която разбрахме със задна дата. Това е пагубно за бизнеса”, категоричен е Алибегов.

Той коментира и намаляването на ДДС ставката за ресторантьорите. „Тя беше приета по време на COVID кризата като икономическа мярка. Тя не е имала за цел намаляване на цените. Тя имаше за цел да се запази бизнесът въобще, защото той щеше да изчезне. Повече от 50-60 на сто от ресторантьорския и развлекателния бранш нямаше да съществува. Това е единствената мярка, която спаси бранша”, посочи той.

По думите му работодателските организации са дали много ясни разчети какви компенсации искат от правителството заради високите цени на електроенергията. „Искахме компенсацията да бъде до 185 лева за мегаватчас – беше фиксирано, всичко над тези пари трябваше да бъде компенсирано на 75 процента. Тъй като това не сработи и очевидно задълбочава кризата – границата беше свалена на 150 лева на мегаватчас и искаме компенсация на 75 процента над всичко останало. Това е абсолютно справедливо. Но това, което виждаме е, че дневният ред на държавата и управляващите не съвпада с дневния ред на бизнеса и хората”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.