"България не държи вратата към ЕС заключена", категоричен е съпредседателят на историческата комисия

През тази седмица имаше толкова събития, че в новинарския поток беше заглушено поредното заседание на съвместната историческа комисия със Северна Македония. За сметка на това Вселенската патриаршия призна македонската църква с името Охридска архиепископия. 

"Скопие ще се опита да използва това решение в своя полза, но самият акт на падането на схизмата, все още тя не е автокефална, не означава, че Вселенската патриаршия автоматично е признала някаква македонска църква с автономен характер. Там е едобро езвестна първоосновата на историческата Охридска архепископия, създадена през XI век", това каза в "Офанзива“ по NOVA NEWS проф. Ангел Димитров, съпредседател на историческата комисия.

"При умела църковна дипломация можем да се възползваме като ясно и категорично поставим историческата основа на Охридската архиепископия", добави той.

Професор Димитров се надява, че може би нашите съседи започват да осъзнават, че промяната трябва да дойде отвътре при тях.

"България не държи вратата към ЕС заключена за РСМ, ключът е в тях. Бягането от реален диалог и очакването, че към България ще бъде упражнен натиск, така че да си промени решението, няма да доведат до положителен изход", отбеляза още той.

"Лекомисленото отношение към историята, създаването на митове са характерни за различни македонски организации, но те са несериозни", каза още проф. Ангел Димитров.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.