Вдъхновяващ разговор с Виктор Андрусив, един от двигателите на каузата

80 дни след началото на войната в Украйна стотици сгради са превърнати в руини. Домовете на много хора са сринати до основи, а с тях избледнява и надеждата за края на военния конфликт. Един доброволчески отряд обаче се заема със задачата да върне към живота разрушените постройки и да даде кураж на обезверените. Как изглежда разрухата от първо лице и колко дълбоко под отломките е заровена надеждата за мир.

- Казвам се Виктор Андрусив. Работя като съветник към министерството на вътрешните работи на Украйна.

- Вие сте eдин от създателите на доброволните строителни батальони, които възстановяват градове и села, пострадали след войната в Украйна. Разкажете ми малко повече за това

- Аз и екипът ми стартирахме специален отряд, наречен „Добробат”. Става дума за доброволци, които искат да помогнат на хората, чиито домове са разрушени заради войната.  Обикновено работим заедно и с различни държавни агенции, например експерти, които се занимават с отстраняването на мините от украинската територия. Има и организации, които ни помагат да извозим и изхъврлим отпадъците от разрушените постройки. Освен това някои местни организации в различните градове ни осигуряват експерти, с които заедно вземаме решение дали дадената постройка би могла да продължи да съществува, или трябва да бъде унищожена напълно, за да се гарантира безопасността на хората. Това се случва абсолютно доброволно. Никой не ни иска пари, за да ни осигури помощ. Към момента имаме 25 000 души, които са част от нашия батальон. Това са хора, които дороволно помагат на засегнатите от войната градове и села. 

- Как се роди идеята? Защо решихте да се занимавате с това? 

- Знаете ли, има много хора, които искат да помогнат, но не знаят как. Ако например искаш да подадеш ръка на някой, който живее в Буча, ти не знаеш как да го направиш, никой не ти показва, никой не те насърчава. Аз посетих много от разрушените градове заради войната и видях страданието на хората там с очите си. Много често жителите на размирните райони се усещат изоставени. Точно заради това реших, че би било много вдъхновяващо за тях, ако има хора, които да отидат и да им подадат ръка, да им върнат вярата обратно. Заедно с няколко от моите приятели решихме да проверим дали има някой, който би могъл да помогне, създадохме уебсайта на батальона и честно казано останахме шокирани. Хиляди хора се регистрираха само за няколко часа. 

- Какви са хората, с които работите? С какво се занимават те извън дейността си за батальона? 

- Става дума за всякакви хора. Ще дам за пример с една група младежи, която има свой лидер. Той притежава малък бар и предлага отстъпка за всеки, който реши да се присъедини и да стане доброволец. Част от нашата кауза са и работници в строителни компании, такива, които са се пенсионирали или просто към момента нямат работа. Като цяло мога да обобщя, че имаме личности от всички сфери. За тях доброволчеството е начин да изразят солидарността си към пострадалите от войната, да покажат, че здравият разум може да надделее над хаоса и страданието.

- Какви са основните цели, които Вие и екипът Ви си поставяте? 

- Ще посоча две. Първата е да изразим солидарността си спрямо хората, които погрешно смятат, че са сами. Втората ни основна цел е да осигурим реална помощ. Ние не можем изцяло да построим нови къщи и апартаменти, но бихме могли да ремонтираме отделни части – покриви, прозорци, врати. Може и да не е напълно нова къща, но пък нашата работа позволява на хората да се върнат обратно на местата, които са познавали и определяли като свой дом. 

- Как изглежда Украйна в момента? Как войната промени страната? 

- На първо място искам да кажа, че Украйна в момента е по-обединена от всякога. За първи път от много години насам хората тук са толкова сплотени. Другото нещо, което искам да подчертая, е, че всички украинци знаем и вярваме, че ще излезем като победители от тази война. Готови сме да се изправим срещу огромната армия и да се борим.  Да, много от градовете бяха разрушени, много хора загубиха живота си. Все още вярваме обаче, че ще постигнем победа. Точно затова правим всичко по силите си, за да дадем своя принос. 

- Какво чувствате, когато видите разрушенията от войната? 

- Разочарование. Всеки път, когато видиш разрушенията, започваш да мислиш колко много години ще трябват, за да може нещата да се възстановят, да се върнат постарому. 

- Кое чувство надделява – тъгата или гневът? 

- Бих казал, че тъгата надделява. Тя е придружена от разочарованието. Гневът идва тогава, когато видиш как невинни хора умират. Ядосвам се, но не за сградите, а за хората, които падат в жертва на войната. 

- Какви са най-шокиращите гледки, на които сте попадали? 

- Най-шокиращи са гледките на напълно изгорели сгради. В момента, в който стъпиш до руините, осъзнаваш, че в миналото тази сграда е била нечий дом, нечий живот. Преди време попаднах в една почти напълно изгоряла къща. Влязох в нея и се оказах в детската стая. Въпреки че всичко беше изгоряло, все още виждах парченцата от детски животи, осъзнавах, че само преди дни в тази стая са играели невинни деца. Имаше останки от играчките им, от леглата, на които са спали. Това е най-шокиращата картина – тъмнината, която идва след огъня, който руши. 

- Случвало ли се е да откривате тела под развалините? 

- Нещата далеч не опират до това да откриеш нечие тяло под руините. Случвало ми се е да виждам трупове на украински граждани по улиците. Виждал съм и безжизнените тела на руски войници. Мога да Ви кажа, че в горите на Украйна лежат телата на хиляди руски войници. Никой обаче не се грижи за тях, защото териториите са пълни с мини и всяка стъпка там е опасна. Стотици войници от руската армия стоят и в хладилните камери на Киев. Руската държава обаче изобщо не се вълнува от това, те дори не опитват да си ги приберат обратно у дома. 

- Как изглежда войната през Вашите очи? Каква е позицията Ви за действията на Путин? 

- Путин вече губи войната и го знае. Мисля, че съвсем скоро той ще промени стратегията си, виждам как дори го прави и в настоящия момент. Руснаците ще се борят, за да защитят вече завладените територии. Според мен до седмица, най-много две атаките ще спрат. Новата крайна цел на Русия ще е армията да оцелее до зимата. Те мислят, че кризата, трусовете в икономиката и проблемите с хранителните ресурси и енергетиката ще накарат Запада да седне на масата на преговорите. 

- Безвъзвратно загубен ли е мирът? 

- Мирът ще дойде. Има обаче едно условие. В тази война трябва да има един победител и един губещ. Едва тогава хармонията ще се завърне. 

- Вие мислите, че Украйна ще влезе в ролята на победителя? 

- Напълно сигурен съм в това. И не, тук не става дума за предположения. Всичко е плод на моите изчисления. Вземайки предвид помощта от Запада и желанието на украинците да победят смея да твърдя, че ще победим. Ние не се страхуваме и сме готови да убием врага. Мотивирани сме, защото искаме да опазим държавата си. Санкциите срещу руската страна също ще доведат до нейната загуба. Единственото, което не знам, е колко точно време ще мине, докато това се случи. 

- Ще се възстанови ли Украйна след края на войната? 

- Ние очакваме да бъдем интегрирани в ЕС до края на войната. Това е едно от нещата, които ще ни помогнат да се възстановим и ще окажат положително влияние на икономиката ни. 

- Вие сте мъж. Защо не сте на фронта в Украйна? 

- Аз не мога да бъда привлечен в армията, защото работя във вътрешното министерство. Моята дейност там и фактът, че съм част от системата са причините да не се присъединя към украинската армия. Чрез работата си аз изпълнявам част от своя дълг. 

- Има ли нещо, което искате да кажете на всички хора, чиито съдби и животи са преобърнати заради войната в Украйна? 

- Посланието ми е много просто. Трябва да останем силни, докато дойде победата. Именно победата е единственият изход за нас, единственото решение. 

- А има ли нещо, което искате да кажете на Путин? 

- He. Съветвам го сам да отнеме живота си, защото иначе ще се изправи пред разпада на собствената си империя. 

- Вие сте един от хората, които строят новата Украйна. Онази, която като феникс възкръсва от пепелта на руините. Каква искате да бъде страната, как си я представяте когато мирът се върне? 

- Моите лични очаквания са за една по-стабилна и здрава държава, която се уповава на зелените ценности и идеи. Вярвам, че хората ще се погрижат за източниците на енергия и ще подобрят икономическото състояние на Украйна. След края на войната ние ще бъдем и една от най-силните страни по отношение на производството на оръжия, защото това ще единственият начин да живеем спокойно в близост до Русия. 

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.