Според тях това ще се отрази негативно на корабните им компании

Правителството на Кипър заяви, че подкрепя по-нататъшни санкции на ЕС срещу Русия, но не и прилагането на мерки, които могат да се окажат санкции срещу държава членка на ЕС, предаде ДПА.

Кипър, подобно на Малта и Гърция, се обяви против забраната за транспортиране на руски петрол до трети държави, като всички те се опасяват, че подобна стъпка може да се отрази неблагоприятно на техните корабни компании.

Кипър изрази "загриженост" относно шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис.

"Това, което казахме, е, че санкциите трябва да бъдат целенасочени", добавя той.

По думите му, ако санкциите са насочени към държава членка на ЕС, а не към агресора, ще бъдат предприети съответните действия. Запитан дали в такъв случай Кипър ще наложи вето на санкциите, Анастасиадис беше уклончив.

Ембаргото върху руския петрол (ОБЗОР)

"Няма такова нещо. Но е възможно да не приложим някои от предложените мерки".

Путин: Западът е готов да пожертва останалия свят заради глобално господство

Икономиката на Кипър вече страда значително от санкциите срещу Русия, не на последно място от забраната за достъп на руски самолети до ЕС, тъй като руснаците представляват около една четвърт от общия брой туристи в страната и тяхното отсъствие може да струва до 2 процента от брутния вътрешен продукт на Кипър, заяви в началото на април финансовият министър Константинос Петридис.

Кремъл: Фалшива е информацията, че ще спрем доставките на газ за Финландия

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА