„От България директно за Украйна не е заминал и един патрон”, посочи той

Емилиян Гебрев определи опита да бъде отровен като терористичен акт. По думите му до ден днешен по случая се работи така, че нищо да не излезе наяве. Според него дългата ръка на руския президент Владимир Путин работи с по-къса у нас.

„Нас ако ни нямаше, нямаше да ги има и тези заводи, които оперират. От първата секунда по никакъв начин не се е работило да се изясни случилото се, а само да се замаже и да изчезне. Това са поети ангажименти от нашата страна”, добави оръжейният търговец.

Той смята, че случаят вече седем години „се замазва”, независимо, че периодично се предоставят съвсем конкретни информации от външни разследващи.

Гебрев беше категоричен, че директно от България за Украйна действително не е заминал и един патрон. Снимките с български оръжия, влизащи в украински самолет, коментира така: „Те отиват в някоя европейска в страна. Това, че самолетът е украински не означава абсолютно нищо. Много хора изпадат в една еуфория. Украинците си изкараха всичко, каквото можаха, за да не бъде унищожено”, обясни той.

Като „абсолютно преиграна” Гебрев определи дилемата около решението на България за предоставяне на военна помощ за Украйна. „Ние тук едва ли не искаме да се каже колко винтчета, колко болтчета на кого и как ще бъдат дадени. Никой от властта не е говорил с мен за предоставяне на оръжие”, уточни търговецът.

Припомняме, че преди година Гебрев поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Сега, един от сигналите, които правосъдният министър Надежда Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет, е именно на оръжейния търговец.

„За стотни от секундата, ако сме нормална държава, този човек не би стоял на поста. Самият той сам би си подал оставката. Според мен господин Гешев вероятно е собственост на някои хора. Лошо е, когато си собственост и не може да имаш самостоятелно мнение по даден въпрос. Обществото има представа на кого е собственост той”, допълни Гебрев.

Той посочи, че има над 100 случая, които Европейската прокуратура иска да разследва. „Моя го забравете. Но има други, над 100, което е толкова странно. Други държави имат 5, 10, 15, 20 - ние, както винаги - юнаци, с над 100, които да бъдат разглеждани от Европрокуратурата”, е неговото мнение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.