Експертен анализ от Любомир Дацов и Георги Вулджев

"Ние вече сме въвели еврото, левът е фиксиран за еврото. С всички условности държавите в еврозоната са с по-голям капацитет, има проблеми, политиката на Европейската центрана банка не е най-добрата. Еврозоната няма само икономически измерения, има повече от един смисъл, участието е и с политически измерения" това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

"Има разлика дали стоиш отстрани и нямаш достъп до взимането на решения. В еврозоната режимът е един, извън него - друг. Има възможност да си част от институцията и ако има какво да кажеш, можеш да го направиш", смята той.

Според Дацов няма доказателства за висока инфлация след приемане на еврото, като се изключи войната в Украйна.

"Това е въпрос за пътя на България, излишно е да има референдум по този въпрос, защото с влизането ни в ЕС ние сме приели, че ще приемем еврото", категоричен бе Любомир Дацов.

"България няма какво да спечели от влизането в еврозоната, приемането на еврото не означава по-ниска инфлация. След като се вдигнат и лихвите, ще се забави икономическия растеж. Предстои криза в еврозоната", това заяви Георги Вулджев, икономист, ЕКИП.

"Има данни, че някои държави, които са се присъединили към еврозоната, са с повишаване на инфлацията. Има такъв риск и у нас и не трябва да се подценява", добави той.

"Станем ли част от тази общност вече няма да имаме възможност за самостоятелни решения, ще станем още по-зависими", Георги Вулджев.

За него по такъв въпрос трябва да има референдум.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.