Премиерът Кирил Петков определи разговорите като конструктивни

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни. 

„Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите и обсъдихме реалните компенсации за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше конструктивен. Обединихме се около компенсации за май и юни всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80%. Цените над тези от април - тези от май, също ще бъдат компенсирани”, обяви премиерът.  

„Обсъдихме успехите на правителството за договарянето на газ. Азерският ще потече от в пълните си количества от 1 юли. Доказа, че реално отказът от тези количества е бил липса на желание за преговори или нещо друго”, заяви още Петков. Правителството, бизнесът и профсъюзите са се разбрали да работят заедно за законопроект, който на мине през НС, който да даде дългосрочен механизъм, за да няма ежемесечни срещи, а да има дългосрочен план и всеки бизнес да може да си прогнозира какви ще са разходите му за електроенергия.

„Имахме ползотворен диалог. Срещнахме общите интереси на цялото общество. С мерките, които правителството обеща, с изричната уговорка, че ще имаме твърда договорка, можем да успокоим предприемачите и работещите хора”, заяви Добри Митев, БСК.  

Министърът на енергетиката също обясни, че над 200 лв. на мегават ще бъде поето от държавата. Относно цената на газа – компенсацията от април + 100% от повишението на цената през май. Тоест цената ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Очакват се и още мерки да бъдат представени. Например увеличение на пенсиите, което Ивайло Мирчев от ДБ каза тази сутрин пред NOVA, че ще е 20%. Сред другите мерки, които се очакват да бъдат обявени, са увеличение на данъчните облекчения за родители – от 400 на 600 лева годишно за едно дете, 1200 лева за две деца, 1800 за 3 деца. Предвидени са и мерки за горивата – държавата да поеме 25 стотинки от всеки литър. Тази мярка ще се отнася за физическите лица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.