Исканията им са за промени в Закона за движение по пътищата

Мотористи от цялата страна излизат на протест в центъра на София. Целта е да бъдат чути исканията им за промени в Закона за движение по пътищата. Те настояват да могат да карат в бус лентите. Искат още да се вдигне максимално разрешената скорост за тях на магистрали и скоростни пътища.

Исканията на мотористите са общо осем. Сред тях - начинаещите водачи на мотори да имат право да се движат  в бус лентите. А за опитните мотористи да се прави коридор между пътните ленти, за да не им се налага да минават между колите. И още - ограничението на магистрала за мотоциклетисти да се вдигне от 100 на 140 км/ч, а на скоростен път - от 80 на 90. Настояват и за по-сериозни санкции, включително затвор, за шофьори, предизвикали тежка катастрофа с моторист.

Осем месеца, след като е блъснат от лек автомобил, Даниел Капсъзов отново е на крака и не се е отказал от страстта си - моторът.

„Кракът ми беше почти откъснат долу, коляното ми беше извадено, костта ми, подбедрицата - счупена, ключицата ми извадена. Лежал съм четири месеца в болница, още не мога да се възстановя , предстоят ми доста тежки операции”, посочи той.

След случилото се мъжът влиза в ролята на организатор на протест. И настоява за промени. „Карат по осевата линия, защото нямат къде да карат мотористите. Това е едно от нашите искания да има споделено движение”, обясни Капсъзов.

Още от исканията на мотористите - под мантинелите да се поставят допълнителни предпазители. И да не се издава автоматично разрешение за управление на мотор до 50 кубика при изкарване на книжка за лека кола.

„Ние искаме елементарни неща - да караме, колкото другите коли, да имаме правата на другите коли, да караме със  140 км/ч там, където те карат със 140”, каза Александър Иванов, който е директор на мотоклуб.

Заявката на участниците в протеста във вторник е, че ще са „десетки хиляди”. Очаква се да внесат исканията си до Народното събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.