Предвидено е от 1 юли минималната пенсия да се увеличи

Властта се събира, за да обсъди антикризисните мерки. На масата в Министерския съвет при премиера Кирил Петков ще седнат четирите партии в управлението. А целта е да излязат с общо решение за това как държавата ще помогне на бизнеса и хората да се справят с кризите. От "Продължаваме промяната" вече представиха своя план за 14 мерки на обща стойност 2 млрд.лева. В него е предвидено от 1 юли минималната пенсия да се увеличи от 370 на 450 лв., а максималният праг да стане 3400 лв. Предвижда още по-висока помощ за отглеждане на дете, както и компенсация при зареждане на горива. 

След месец и половина писане, дойде време и за решения – с какви мерки управляващите ще се справят с високите цени. 

“Всяка една парламентарна партия в коалицията имаше възможност да предостави пакет от свои мерки. Всички ние дадохме нашите пакети от мерки на Министерство на финансите да бъдат оценени”, каза в ефира на NOVA Венко Сабрутев от “Продължаваме Промяната”. 

Така всяка от партиите във властта ще настоява за свои конкретни идеи. От „Продължаваме промяната“ имат план с 14 точки. Сред тях са Намаляване на ДДС ставката на природния газ от 20% на 9%, увеличаване на пенсиите и  25 стотинки отстъпка при гориво. 

Партньорите на ПП от БСП харесаха предложениятал, но не видяха някои от своите искания в разписания план.

“Ще продължим да настояваме за минимална работна заплата от 710 лева да стане 760 лева , както и за  0% ставка за хляба и хлебните изделия”, категоричен бе Георги Свиленски. 

Антикризисните мерки се превърнаха и в ново изпитание за властта. След предупреждението на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и критиката му, че решенията се вземат еднолично, без да се съгласуват с партньорите. 

От ПП и БСП отрекоха думите на Трифнов. 

Проблем в комуникацията между партньорите в управлението обаче виждат и от „Демократична България“. И пак призоваха за повече диалог. 

А освен съгласие в коалицията, за плана за справяне с кризите в държавата ще се търси и съгласие в пленарната зала. 

Повече гледайте във видеото. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.