Той коментира пост на лидера на ИТН Слави Трифонов

„Комуникацията вътре в коалицията трябва драматично да се подобри. Трябва да се правят срещи по-често, да се взимат общи решения, да няма индивидуални изпълнения”. Това заяви в предаването „Здравей, България” депутатът от ДБ Мартин Димитров.  

Той коментира поста на лидера на ИТН Слави Трифонов, в който той твърди, че „Продължаваме Промяната” не се съобразяват с коалиционните си партньори и се изказват по определени теми неподготвени.

„Не се вади по този начин извън кухнята такъв казус, а се търси неговото решение. Ситуацията е изключително сложна. Води се война на 400 км от България. Нека търсим решенията, а не скандалите”, призова Димитров.  

„Колкото може, трябва да се свършат добри дела, докато го има това правителство и тази коалиция. Такава ситуация не е имало от много отдавна и в нея никой не иска да управлява. Опозицията не е поискала нито един вот на недоверие. Ако искаха да управляват, щяха да са внесли много пъти”, коментира Димитров.

Относно антикризисните мерки, депутатът потвърди, че ще има увеличение на пенсиите, но какво ще е то, зависи от сметките. „Трябва да остойностим всички мерки и да видим каква ще е общата сума и как ще се поеме от бюджета. Ако всичко е 2 милиарда, възможно е да бъде покрито от бюджета”, смята Димитров, който е и председател на Комисията по икономическа политика.

„Ние държим на прага за регистрация по ДДС. Прие се да бъде увеличен на 100 000. Но няма съгласие да бъде увеличен на 166 000 от първи януари 2024 г.”, каза още депутатът.  

„Много държим на намаляването на законната лихва за забава – за ток, парно, към банки. Предлагаме да бъде намален на ОЛП +4%, тоест 2 пъти по-ниска”, каза депутатът.

Според него по отношение на тока, газа и парното има логика за диференцирано ДДС. „Това са регулирани пазари и ще се усети от всички. Намалението ще бъде 11%. Въпросът е за колко време да се намали”, каза депутатът.  

Нулева ставка за хляба обаче била невъзможна от гледна точка на европейското право. Дори и да бъде въведена, според Димитров хората няма да усетят това, което очакват.

Относно помощта за горивата, Димитров заяви, че трябва да бъде фиксирано количество на месец. „Трябва да има база данни и ограничения. Трябва да има месечен лимит”, смята депутатът.

Относно ТЕЦ „Марица 3” и протестите, Мартин Димитров заяви, че не може да се прави компромис. „Неспазването на екологичните норми е проблем за всички граждани. Много производители направиха сериозни инвестиции, други – не. Какво да кажем на хората в Димитровград? Нямаме ход, освен да кажем на всички: "Спазвайте правилата”, заяви депутатът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.