Гражданите - скептични към предложението

Столичната община с ново предложение за стандарт за настилки в пешеходните зони. В плановете са включени различни изисквания - от височина на тротоара до шахти и материали за настилки. Жителите на столицата обаче остават скептични към предложението.

Емил работи в магазин за електроника на столичната улица „Екзарх Йосиф”. Подава два сигнала до общината за разбит тротоар, но те остават без резултат. „Отговорите бяха по имейл, че ежегодно се правят ремонти в тази част на София. Това е много натоварена улица”, обясни той.

Мъжът решава сам да предприеме мерки и да закрепи тротоара пред магазина си. „С подръчни материали, защото доколкото знам, нямаме право да ги ремонтираме, защото ще ме глобят, въпреки че е пред моя магазин”, каза Емил.

Жители на района също се оплакват, че от години няма качествена поддръжка. „Според мен инфраструктурата в София е отвратителна. Особено в историческия център на града тротоарите са под всякаква критика”, смята Мартин.

От Столичната община уверяват, че проектът за обосновани стандарти за пешеходните зони ще промени това. Той предвижда за всяка зона да има определени изисквания.

„За да може да се получи тази идентичност на града, в която да има яснота от центъра към периферията. Да има настилки, които първо създават безопасност, достъпност, но и достатъчно добра естетика”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

Предвиден е бюджет от 120 милиона лева, финансирани чрез заем. Те ще се използват за ремонт на тротоарни и пешеходни площи в София през следващите три години. „При тези ремонти вече стандартите ще трябва да се спазят. Тази сума няма да стигне за всички тротоари в София, но ще има чувствителен резултат”, подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

Почти целият годишен бюджет на район „Средец” се използва именно за ремонт на тротоари и пътища, обяснява кметът му Трайчо Трайков. „За мен тротоарите са основен приоритет в централната градска част. Днешната стъпка за обявяване на стандарт по зони - мисля, че е правилно”, коментира той.

Предстои проектът да бъде даден за обществено обсъждане. Надеждите са той да бъде приет и да влезе в сила след около три месеца.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.