Три демонстрации блокират столицата

Ден на протести в цялата страна. Точно в 08.00 ч. започна блокадата на ключови места в София. Първи недоволството си изразиха служителите на градския транспорт. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Видео: Ивелина Драгнева, NOVA

Те настояват за спешна актуализация на държавния бюджет заради скока в цените. Недоволните се събраха на три места в столицата - Лъвов мост, Сточна гара и "Петте кьошета", след което тръгнаха на шествие по бул. "Васил Левски".

Протестът предизвика сериозни задръствания. 

 

Превозвачите също излязоха на национален протест. Планирани бяха блокади в големите градове на страната, както и по граничните пунктове. В столицата част от камионите бяха паркирани на „Цариградско шосе", при парка „Врана”. Сутринта те оставиха автобусите и тировете пред парка „Врана” заради забрана на СДВР да влязат в града. Протестиращите пеша отидоха пред МС, пред Министерството на транспорта и финансовото министерство, за да изразят недоволството си.

След това се върнаха пред парка „Врана". А малко след 15 часа тръгнаха  с автобусите и тировете на шествие по булеварда. Стигнаха до 4 км и се върнаха. 

Те продължиха до кръговото на 4-и километър и се върнаха в обратна посока по „Цариградско шосе”.

Според бранша мерките срещу ценовата криза са закъснели. 

В Пловдив в сутрешния час пик стотици товарни автомобили се насочиха към шестте входно-изходни артерии на града, за да ги блокират. В протестната демонстрация са заявили участие над 300 тира. Те ще паркират в най-крайната дясна лента, за да не затрудняват движението в средната лента на шосетата, каквато е договорката с полицията.

В националния протест ще се включат и автобусните превозвачи. В интервала между 9.00 и 17.00 ч. няма да се движат нито градските, нито междуградските автобуси. В този интервал няма да има автобуси и в Ямбол. От общината обявиха, че са изпратили уведомително писмо до Конфедерацията на автобусните превозвачи, в което се казва, че недоволството им е заради високите цени на горивата, невъзможността за изплащане на възнагражденията на служителите, липсата на субсидиране за малките населени места в транспортната сфера. 

 

 

Близо 100 камиони и автобуси от Сливен и Ямбол излязоха на протестно шествие. За около половин час те затрудниха движението по Околовръстния път на Ямбол. 

В Севлиево междуградските автобуси също няма да се движат във времето между 9 и 17 часа.

Протест блокира и Бургас. В него, освен превозвачи, се включиха и представители на таксиметровия бранш. 

Протестът на международен път Е-79 продължава с движение на колона от превозвачи от Благоевград към Симитли.

 

 

Протест има и на граничен път "Кулата", но трафикът там не е блокиран.

 

 

Превозвачите: Въпреки възстановения диалог с правителството, протест ще има

Демонстрация провеждат и таксиметровите шофьори в София. Сборният им пункт е на Южната дъга на Околовръстното шосе. Към 10.00 ч. те тръгнаха на шествие по бул. "България", което спря на бул. "Мария Луиза". Оттам шофьорите се придвижиха пеш до Министерския съвет, където се събраха и всички останали протестиращи.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.