Тези и други предложения за борба с кризата прие Коалиционният съвет

Коалиционните партньори приеха пакет от антикризисни мерки на съвета си във вторник, който продължи до късно вечерта. Днес премиерът Кирил Петков определи пакета като „безпрецедентен”, а стойността му е за около 2 млрд. лева. Мерките, около които се обединиха управляващите, са 11.

На нощно заседание: Коалицията търси съгласие как да се бори с кризите

Сред одобрените мерки са 0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20 на сто, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел. 

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т. нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

"Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.", съобщават от Пресцентъра на Министерския съвет.

В антикризисния пакет са предвидени и компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

„Цената зависи от производителите на хляб и търговските вериги. Държавата си е свършила работата”, заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.  

По отношение на отоплението се предвижда за година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Толкова ще бъде данъкът и за природния газ за крайни потребители/битови нужди за същия период. Освобождава се от акциз електроенергията, природният газ и метанът.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка, се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно. Ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители; електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др. от 10% на 4% за физически лица и на 8% за юридически.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирани на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на годината, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Коментарите на коалиционните партньори за мерките

На брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков посочи, че инфлацията не е българска. „Тя е световна - и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем и той е на базата цените на горивата, които са вносни”, подчерта министър-председателят. Петков каза още, че коалицията е заедно, силна е, а правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян от външните кризи.

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова посочи, че четирите партии в коалицията са обединени за решаване на най-важните въпроси в държавата - инфлация, цени и доходи. По думите ѝ пред управлението стои най-важното - в следващите седмици пакетът да се превърне в реалност и подкрепата да стигне до хората. 

„Излизаме пред вас с план, решение по тези въпроси. Този план съдържа най-малко три цели - първата е ориентирана към най-уязвимите в кризите хора - децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни”, коментира Нинова.  Уточни още, че втората посока на плана е спасяване и оздравяване на икономиката.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ” подчерта, че най-важни са хората, които са техния работодател. По думите му партиите в коалицията са се опитали да постигнат максимално баланс и конструктивен диалог по отношение на антикризисния пакет от мерки.

„Предишните управляващи ни оставиха едно много тежко наследство в редица сектори. През последните 12 години кражбите са били безогледни. Не вярвам някой да си е избирал да управлява в ситуация като тази - на война и редица кризи. За които тежката отговорност носи онова прословуто статукво, срещу което логиката е да сме изправени обединени”, добави той.

Балабанов допълни: „Опитахме се в името на това да укротим под някаква форма народното недоволство в момента и да намерим баланс сред обществото - да предложим този пакет от мерки. Мисля, че това е едно практично решение и се надявам то да сработи”, завърши депутатът от ИТН. 

Владислав Панев от „Демократична България” отбеляза „няколко достойнства на мерките” - били правилно насочени към повишаване доходите на най-уязвимите от кризата с високата инфлация. От пакета пък са изключени тези, които нямат нужда от мерки. 

„Тези мерки гарантират финансовата стабилност на държавата. Бюджетният дефицит като процент от БВП няма да се повиши спрямо заложения в първоначалния бюджет. Това гарантира, че няма да създаваме наша, българска инфлация”, коментира Панев и отбеляза, че мерките са плод на ползотворни коалиционни разговори.  

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев обясни, че част от мерките изискват законодателни промени, затова ще бъдат включени като част от актуализацията на бюджета. „Голяма част от мерките ще работи от 1 юли до края на годината, а друга част - от 1 юли до 1 юли догодина. Някои от тях са трайни - като повишаването на прага на ДДС регистрацията”, каза той. 

Отстъпката от 25 ст. ще се отнася за най-ниските горива в дадения клас - А-95 без добавки и за дизел без добавки. Мярката се очаква да влезе в сила от 1 юли. Намалението ще се администрира по схема директно от бензиностанциите и така гражданите ще плащат по-малко.

„Има два варианта, които предстои да се доуточнят с бензиностанциите. Единият е да се издава фактура на физическо лице, а другият - да се администрира по служебен път с допълнителна информация към НАП”, посочи финансовият министър.

Според Петков с мерките за пореден път правителството показва, че има „добра икономическа мисъл, справя се с кризата”. И апелира: „Бъдете спокойни! Българското правителство и тази коалиция ще успеем заедно, като общество, да преминем през кризата. Този пакет от мерки гарантира, че стандартът на живот на всички българи ще бъде запазен”, обясни премиерът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.