Годишно родителите ще получават обратно по 600 лева за всяко дете в семейството, а за пенсиите се очакват две корекции до края на годината

Правителството официално обяви пълния пакет от антикризисни мерки. Премиерът Кирил Петков го определи като „безпрецедентен”. Стойността му е за около 2 млрд. лева, а мерките, около които се обединиха управляващите, са 11. Какво обаче точно е предвидено за родителите и пенсионерите?

Годишно родителите ще получават обратно по 600 лева за всяко дете в семейството. Решението на правителството е да не се чака чак до края на годината, а парите да се връщат на тримесечие - по 150 лева. Това, обаче означава, че всеки път ще трябва да се подава нова декларация.

За пенсиите се очакват две корекции до края на годината. Първата е от 1 юли, когато всички пенсионери ще получат гарантирания минимум от 60 лева, колкото е COVID добавката, плюс допълнителен процент спрямо конкретната пенсия.

От октомври ще се приложи и така нареченото „швейцарско правило”, но не за всички, а за 770 хиляди пенсионери, които в момента са в най-неблагоприятна ситуация.

Мариана Игнатова е пенсионер и вече знае как ще използва парите от увеличението на пенсията си. „Ще бъдат за лекарства, за храна и за лекарствата за кръвно, за сърце, за стави за всичко. Пенсиите ни не са много големи, особено в селата ни е много трудно. Не че на тези в града им е лесно”, казва тя.

Освен увеличението, което ще компенсира и допълни COVID добавката, правителството планира и още една корекция през октомври, която ще засегне над 770 000 пенсионери.

„Не на последно място е предвиден индивидуален преглед на абсолютно всички пенсии, стъпвайки на преизчисленията от 2008 година или пенсията към момента на нейното отпускане, след което да се приложи швейцарското правило”, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите, отстъпки за горивата

Според експерти такава мярка ще помогне да заличат големите разлики, които съществуват в момента. „До максимална степен да се изчистят големите различия, стигащи до 50% между стари и нови пенсии, при едни и същи осигурителни вноски, при един и същ осигурителен стаж. Често пъти разликата е голяма”, каза бившият социален министър Христина Христова.

Увеличението било достатъчно, за да компенсира инфлацията у нас, но според Христова трябва изчисленията да се извършват внимателно. „Добрата новина е, че се слага край на добавките”, добавя тя.

Относно другата мярка - данъчните облекчения за деца, държавата ще върне по 600 лева от платените данъци за всяко дете в семейството, но на тримесечна база. „Откъдето и да го погледнем, това ще бъде един по-сложен процес. От гледна точка на работодателите - това ще генерира допълнителна административна работа за която обаче, всеки е снабден със софтуер, който генерира автоматично”, коментира Галина Димитрова, която е HR специалист.

На нощно заседание: Коалицията търси съгласие как да се бори с кризите

Не е ясно обаче дали работодателите ще са длъжни да помагат в този процес. Така за много родители може да се окаже, че трябва да подават декларации към НАП на всеки три месеца. Специалистите смятат, че трябва да остане възможността да се подават декларации и на годишна база, ако родителят предпочита да получи 600 лева накуп.

„Разбира се, това ще бъде от помощ на домакинствата, които имат деца, тъй като сумата е по-голяма и срокът за получаване ще бъде по-кратък. Надявам се възможността да се получават на годишна база да бъде запазена и занапред”, каза Димитрова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.