Руснаците ги отвеждат в бивша наказателна колония край Донецк, където са военнопленници

Близо 1000 са вече украинските войници, които се предадоха в „Азовстал”. Командирите им засега остават в подземията на комплекса в Мариупол, но обсадата на практика свърши. Продължава неяснотата, какво ще стане с войниците. Условията, при които се предадоха, не бяха огласени и това води до спекулации за съдбата им.

Още войници излизаха от „Азовстал” и днес. Руснаците ги отвеждат в бивша наказателна колония край Донецк, където са военнопленници.

Песков: Виждаме пълно нежелание от страна на Киев да продължи преговорите

"Евакуацията на нашите герои от „Азовстал” продължава. Тя се наблюдава от нашата войска и разузнаване. Участват и най-влиятелните международни преговарящи", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Това не казва много. Под „влиятелни международни преговарящи” вероятно Зеленски има предвид ООН. Но притесненията на украинците за защитниците на Мариупол се засилват от истеричния тон срещу тях в Русия. Там депутати ги наричат „зверове в човешка форма”. А в цялата реторика на руската пропаганда за нацисти в Украйна, войниците от батальона Азов заемаха централна роля.

Киев: Правим всичко възможно, за да спасим войниците в „Азовстал”

„Ясно е, че размяната дори на един от тези престъпници ще бъде обявена за победа от Запада. Предлагам парламентът да приеме резолюция или ако трябва закон, който забранява размяната за нацистките престъпници”, каза Анатолий Васерман, който е член на парламентарната комисия по образованието на Русия. Владимир Путин заяви по-рано, че войниците ще бъдат третирани както повелява закона.

Анализатори пишат в британските и американски медии, че дори Русия и Украйна да имат договорка, на практика решението ще е еднолично на руския президент.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.