Войната е влошила несигурността в по-бедните страни

Руската инвазия в Украйна може да причини глобален недостиг на храна през следващите няколко месеца, предупреди ООН. На министерска среща в световната организация, посветена на кризата с хранителните доставки, генералният секретар Антонио Гутериш каза, че войната е влошила несигурността в по-бедните страни заради нарастващите цени. 

ЦЕНАТА НА ХЛЯБА: Защо нулевата ставка на ДДС ядоса ресторантьорите

Светът може да се сблъска с глад, който ще продължи с години, ако украинският износ не бъде възстановен до предвоенните нива, добави той. Войната прекъсна доставките от украинските пристанища, които някога са изнасяли огромни количества слънчогледово олио, както и зърнени храни като царевица и пшеница. Световните цени на храните са с почти 30% по-високи, в сравнение със същото време на миналата година, според ООН.

Годишната инфлация през април е 14,4%, по-скъпи храни и дрехи

„Русия трябва да позволи безопасния и сигурен износ на зърно, съхранявано в украинските пристанища. Алтернативни транспортни маршрути могат да бъдат проучени, дори ако знаем, че сами по себе си те няма да са достатъчни за решаване на проблема. Руската инвазия в Украйна засилва и ускорява всички тези фактори - изменението на климата, COVID-19 и неравенството. Това заплашва да хвърли десетки милиони хора към продоволствена несигурност, последвана от недохранване, масов глад и криза, която може да продължи с години”, предупреди Гутериш.

„Русия започна зърнена война, разпалвайки световна продоволствена криза. Прави го във време, когато милиони вече са застрашени от глад, особено в Близкия изток и Африка”, каза външният министър на Германия Аналена Бербок.

„Колеги и приятели, не се поддавайте на руската дезинформационна кампания. Няма санкции, нито една единствена, за износ на зърно или торове”, добави тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.