Частни градини, занимални и родителски кооперативи отчитат ръст на запитванията

След класирането за градините и яслите - родители масово търсят варианти за отглеждане на неприетите деца. Частни градини, занимални и родителски кооперативи отчитат значителен ръст на запитванията през последната седмица. Заради по-високите разходи таксите от септември в тях се увеличават. Какви са вариантите за децата извън класацията и колко струват на родителите им -  провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

След първо класиране: 7400 е реалният недостиг на места в ясли и градини в София

След първото класиране в София над 10 хил. деца останаха без място в групите на общинските градини и ясли. Проблем с местата има и в други от големите градове в страната, затова и родителите масово търсят алтернативи за отглеждане на децата.

Вариантите са различни - от частни градини и ясли, през детегледачки, родителски кооперативи и образователни центрове и занимални. Цената на услугата достига 1000 лева и нагоре, а заявките са за поскъпване от тази есен.

За втора поредна година дъщерите на Йорданка Андреева – близначките Вяра и Любов кандидатстват за места в общинските ясли в София. Въпреки надеждата че този път ще бъдат приети – отново остават извън класацията. „Те са на две години и два месеца. За жалост, отново не са приети никъде. Не ни достигат точки и места в градините”, коментира Андреева.

НСИ: Броят на местата в детските ясли у нас се е увеличил

След първото класиране в столицата място в градините и яслите няма за над 10 хиляди деца от над 23 хил. кандидатствали.

„Общият брой на приетите деца на първо класиране е 10802. За второ класиране има 2900 свободни места, така че ако отчетем всички числа можем да кажем, че недостигът възлиза на 7400 места”, заяви Мария Минчева от дирекция „Образование” към Столична община.

Повече по темата гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.