Великобритания, Португалия и Испания също съобщиха за заразени

Департаментът по здравеопазване на американския щат Масачузетс съобщи за първи случай в САЩ на заразяване с маймунска шарка. Става въпрос възрастен мъж, който скоро е бил в Канада, се казва в съобщението.

Според информацията на здравните власти първоначалното тестиране е приключило във вторник вечерта, а потвърждаващите тестове са направени в сряда. Мъжът е хоспитализиран. В съобщението се подчертава, че инфекцията не представлява опасност за обществото. През 2021 г. вирусът беше открит при жители на Тексас и Мериленд, върнали се от Нигерия.

През последните дни Великобритания, Португалия и Испания съобщиха за случаи на заразяване с маймунска шарка. По данни на СЗО това е рядко вирусно заболяване, което се среща основно в отдалечени райони в Централна и Западна Африка, намиращи се непосредствено до влажните тропически гори.

Вирусът се предава на човека от дивите животни като гризачи и примати, а вторичното му разпространение от човек на човек е ограничено. Обикновено коефициентът на смъртност при огнище на маймунска шарка варира между 1% и 10%, като по-голяма част от смъртните случаи е при по-млади възрастови групи.

Маймунската шарка няма специфично лечение или ваксина, но се смята, че направена преди това ваксинация против шарка осигурява високоефективна профилактика срещу това заболяване.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС