Акцията е в ход в цялата страна

Масирани проверки на KAT за поставени колани на задните седалки.  Акцията вече е в ход и е с краен срок, поне до края на годината. Засилването на контрола към пътниците е сред основните приоритети на държавната агенция за пътна безопасност. Причината е големият брой жертви при катастрофи.

10 минути след  началото на дежурството, пътните полицаи засичат първия пътник в нарушение. Поставянето на колан на задната седалка по закон е задължително. Ако пътник не сложи колана си, законът предвижда глоба в размер на 50 лева. Ако водачът позволи на някой от пътниците да се вози необезопасен е предвидена и за него същата санкция.

“Tук има една малка съществена разлика, че на водача се съставя акт по Закона за движение по пътищата и се отнемат контролни точки”, твърди Асен Асенов , младши автоконтрольор, ОДМВР – София.

Така – санкции ще има и за шофьора, и за пътника. Контролът за това дали пътниците са с колани, основно на задната седалка,  е сред приоритетите на Държавната агенция за безопасност на движението.

„Много често в инцидентите намираме хората извън автомобилите, премазани от тях, при преобръщане. Това е нещо, което просто трябва да се научим, коланът е средството, което е спасило най-много човешки животи”, посочва Димитър Илиев, зам.-председател на Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата.

Засилените проверки на КАТ са в ход в цялата страна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.