Това съобщи украинският президент

Руските сили са унищожили напълно източния регион на Донбас, заяви в редовното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той обвини Москва, че извършва безсмислени бомбардировки, докато засилва офанзивата си.

Русия използва масирана артилерия и бронирана техника, за да се опита да завземе повече територия в Донбас. Не престават опитите на руските части да напреднат от Изюм към Славянск, но те продължават цял месец, а съществен резултат няма. Продължават и усилията на Русия да обгради Северодонецк и Лисичанск. А според президента Зеленски Русия целенасочено се опитва да бъдат убити колкото се може повече украинци.

Зеленски подписа указ за удължаване на военното положение в Украйна

„Въоръжените сили на Украйна продължават напредването си за освобождение на Харковска област. Но в Донбас окупаторите се опитват да упражнят още по-голям натиск. Там е ад. И не е преувеличение - брутална и абсолютно безсмислена бомбардировка на Северодонецк. Само за един ден има 12 убити и десетки ранени. Бомбардировки и обстрели има и в други градове. Всичко това не е само бой по време на войната. Руски удари по Черниговска област, особено ужасното нападение над Десна. Там продължава извозването на отломките, има много загинали. Постоянни са ударите по Одеска област, по градовете в централна Украйна, Донбас е напълно разрушен. Всичко това няма и не може да има военно обяснение за Русия”, каза украинският президент.

Конгресът на САЩ одобри нов пакет от 40 млрд. долара помощ за Украйна

По официални данни между 1600 и 1700 души са изведени от металургичния завод „Азовстал” в Мариупол. Все още не е ясна съдбата на тези хора, тъй като те се намират на територия, контролирана от руските сили. Не е ясно също дали ще бъдат третирани като военнопленници, като престъпници.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че САЩ са одобрили помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара. Сумата е безпрецедентна и ще послужи за въоръжаване на украинската армия, за помощ на бежанци и подсилване на американските части в Европа. Текстът беше приет с голямо мнозинство от 86 гласа за срещу 11 против. 

Със солидна част от финансовата помощ ще бъдат закупени противокорабни ракети. Те ще бъдат използвани срещу руските бойни кораби в Черно море, за да се сложи край на морската блокада, наложена от Кремъл върху доставките на храни за света.

 „Това, което можем да кажем със сигурност, е, че руснаците не са постигнали целите, които си бяха поставили на изток. Много изостават от графика. И с всяко село или махала, което превземат, украинците връщат едно или две. Обстановката е много динамична. Ето защо тези артилерийски оръдия ще бъдат толкова важни”, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби.

ООН пък предвиди продоволствена криза заради войната в Украйна, защото Русия и Украйна осигуряват около 40 на сто от зърнения износ в световен мащаб.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.