Не е ясно обаче как ще бъде финансиран

Лидерите на Европейския съюз на 30 май ще се споразумеят за създаването на фонд за възстановяване на Украйна след края на войната с Русия. Остава обаче неясно как ще бъде финансиран той, се казва в проект на документ, който ще бъде дискутиран на срещата на върха, пише Ройтерс.

Европейската комисия предложи в сряда да се създаде фонд, наречен „Възстановяване на Украйна”, (RebuildUkraine) с безвъзмездни средства и заеми в неуточнен размер, който да е по модела на съществуващия фонд за възстановяване на ЕС, за който блокът съвместно взема заеми на финансовите пазари.

Зеленски: Руските сили са унищожили напълно Донбас

„Трябва да бъде създадена платформа за възстановяване на Украйна, която да обединява украинското правителство, държавите членки, Европейския съюз, както и партньори, финансови институции и организации”, се казва в проекта на документа, видян от Ройтерс.

„Платформата ще бъде подкрепена от нов инструмент за солидарност на ЕС, съчетаващ приноса на Съюза и на държавите членки”, се казва в документа, без да се уточнява дали новият инструмент за солидарност на ЕС трябва да включва нови съвместни заеми на Европейския съюз.

Германия заяви, че се противопоставя на по-голямо съвместно задлъжняване на Евросъюза.

Оценките на икономистите за разходите за възстановяване на Украйна варират между 500 млрд. евро и 2 трилиона евро (524 млн. долара до 2,1 трилиона долара), в зависимост от предположенията за продължителността на конфликта и обхвата на разрушенията.

Конгресът на САЩ одобри нов пакет от 40 млрд. долара помощ за Украйна

При суми от такъв мащаб ЕС също така обмисля изземване на замразени руски активи в ЕС като източници на финансиране. „Европейският съвет приветства усилията, положени с оглед предвиждане на подходящи мерки за конфискация, включително проучване на възможностите, насочени към използване на замразените руски активи за подкрепа за възстановяването на Украйна”, се казва в проектодокумента.

„Във връзка с това Европейският съвет призовава Съвета (на министрите) да предприеме бързи действия по наскоро отправеното предложение на Комисията относно наказателно-правни мерки в случай на нарушаване на санкциите на ЕС”, се казва в проекта, въпреки че целият този пасаж е поставен в скоби, което означава, че той все още може да бъде променен.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА