Настояват за по-високи заплати

Библиотекари протестираха в София. Те настояват за увеличение на заплатите. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На 18 декември 2020 г. е било подписано Допълнително споразумение към Браншовия колективен трудов договор за библиотеките. В него са били поставени условия за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша. Споразумението обаче не е изпълнено, твърдят представители на библиотеките. 

От бранша настояват минималното възнаграждение да стане 1150лв. 

Ана Анастасова работи в Столичната библиотека вече 45 години. 

“Невероятно удовлетворение носи това, когато дойде човек, за да търси материали по някаква тема и колкото по-трудна е темата и повече неща се намират, толкова по-голямо е удовлетворението”, казва жената.

Въпреки удоволствието от любимата работа, признава, че понякога се натъжава заради лишенията, които й се налага да прави.

Библиотекарите излизат на протест в навечерието на 24 май

“Културни развлечения, почивки. За съжаление се лишавам даже и от книги. Общо взето библиотекарите са безсребърници”, казва Ана.

Затова библиотекари излязоха на пореден протест -типично за професията си - без много шум.

“Настояваме да бъде изпълнено допълнителното споразумение, което беше подписано в края на миналата година към браншовия трудов договор. В това допълнително споразумение се въведе начални месечни работни заплати на специалистите от една регионална библиотека, като там започват от 1150 - 1200лв.”, обясни Здравка Шейретова, член на изпълнителния съвет към КТ “Подкрепа”. 

Почувствали се пренебрегнати, защото споразумението за музеите и галериите вече се изпълнява, а за библиотеките - не. 

Необходимите средства за увеличенията са малко над 10 млн лв, изчисляват синдикатите. Изпратихме запитване към Министерството на културата, но отговор  към този момент няма. А от бранша са категорични, че протестите продължават, докато исканията им не бъдат изпълнени. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.