Според социалния министър цената на хляба ще спадне малко

„Годишната инфлация няма да достигне 20%". Това заяви в предаването „Карай направо” социалният министър Георги Гьоков. 

Той направи прогноза и относно това какво ще се случи с цената на хляба. 

„Цената на хляба няма да се увеличи, но няма и да намалее с 20%. Очаквам, че той ще поевтинее, но малко. Нулевата ставка на ДДС-то няма да попречи производителите да го продават, без да увеличават цената. В нея освен ДДС влизат и много други разходи – за труд, енергия, брашно, които също поскъпват”. 

По думите му за това от БСП са предложили таван на цените.

„Това не се прие от коалицията, защото имаме пазарна икономика. Според мен обаче това би било нормално, както като имаше мораториум за цената на тока за битовите потребители. За това предложихме, когато намаляваме данъка добавена стойност на някакви цени, това да бъде за регулираните стоки”, обясни Гьоков.

Социалният министър коментира и предстоящата актуализация на пенсиите. 

„Увеличаваме пенсиите с 10%, добавяме към тях 60-те лева от COVID добавката плюс всички индивидуални добавки за допълване разликата в размера между януарските и декемврийските пари. Това при ниските пенсии прави някъде 26-27%. При пенсии 1000 лв. прави 16% отгоре. Общо средното увеличение е  20%. Има около милиард и половина за увеличение на пенсиите. Въпросът е така да ги разпределим, че да бъде справедливо за всички възрастни хора”, поясни Гьоков.

Относно данъчните облекчения за работещите родители, министърът на труда и социалната политика обяви, че те ще се дават на всеки 3 месеца.

„От нашата партия искахме това да става всеки месец, но данъчната практика казва, че облекченията се правят в края на годината. В коалицията говорихме да е на всеки 3 месеца по 150 лв.”, каза още Георги Гьоков.

На въпрос бил ли е съгласен да подкрепи премиера в призива му да дарим една заплата за Украйна, социалният министър заяви следното:

„Не съм дарявал заплата и не съм имал подобно намерение. Военната подкрепа не се прави чрез дарение, а по-скоро трябва да бъде политика. Аз съм убеден пацифист и съм против всякакви военни действия. Смятам, че в 21 век всички конфликти между държавите трябва да се уреждат по дипломатичен път”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.