Тази седмица помощник държавния секретар на САЩ беше на посещение у нас

Тази седмица на двудневно посещение у нас беше помощник държавния секретар на Съединените щати Катрин Донфрид. Какво се крие зад визитата й коментира в „Офанзива“ по NOVA NEWS  бившия ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова, която е и вицепрезидент на Атлантическия клуб.

„Смятам, че посещението е част от поредицата посещения, които имахме от САЩ. Познавам Катрин Донфрид във всички нейни политически превъплъщения. Радвам се, че имахме добра възможност да се видим в четвъртък след срещите и да поговорим. Радвам се, че тя заема тази ключова позиция в държавния департамент. Тя се е видяла с всички политически партии без „Възраждане”. Беше ми най-важно да чуя как тя е възприела казуса около Северна Македония”, обясни Поптодорова.

По думите й „има трайна тенденция, дори да става дума за чисто европейски въпрос, винаги да се препраща отговорност и към САЩ”.

На въпрос какво вижда отвъд призива на премиера за свикване на КСНС, тя каза следното:  „Ако е само препотвърждаване на позицията, свикването му би било безсмислено, освен, ако няма някакви конкретни съображения, развития, договорености в двустранните разговори между двете страни”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.