НАПРЕЖЕНИЕ В КОАЛИЦИЯТА: Кръстосан огън след искането за КСНС за РСМ

Първи коментар на Президентството и вълна от бурни реакции сред партиите заради призива на премиера за спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Късно снощи министър-председателят поиска да се обсъди ветото на Северна Македония, а днес вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че „има нещо недоизказано във вчерашния запис на премиера”. Ударите към властта продължиха и по темата за антикризистните мерки.

„Петков аргументира това свое предложение с международния натиск. Имаше нещо недоизказано във вчерашния видеозапис на министър-председателя. В края на работния ден, изведнъж така неочаквано. Ако си послужим с начина на изразяване на правителството, е станало нещо имплицитно”, каза Йотова.

Изявлението на премиера дойде в петък вечерта след края на визитата на еврокомисаря по разширяването. Ден по-рано в Twitter Оливер Вархей написа, че очаква през юни да започнат преговорите за  присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС.

„Ако правителството е постигнало някакви гаранции договорености, редно е да ги знаем”, смята Йотова.

Петков призова Радев да свика КСНС (ВИДЕО)

Обръщението на премиера породи различни съмнения и сред коалиционните партньори.

„Ако трябва съветът отново ще потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, докато не се изпълни договорът”, каза вицепремиерът Корнелия Нинова.

„На мен лично ми се видя притеснен снощи. Защо сега? Защо мълчеше през последните дни?”, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ". 

„Няма отделни действия, обещания, които министър-председателят сам да е направил, както някои твърдят. Няма такова нещо”, каза председателят на НС Никола Минчев.

Оформи се и задочен спор - има ли външен натиск към България за вдигне ветото, или не.

„Проблемът ще дойде, когато се пресече публичното говорене на премиера с това, което е обещал”, смята Балабанов.

Според Минчев натиск – няма. Опозицията също реагира остро.

„Премиерът беше притеснен от нещо. Може би от това че правителството се провали изцяло по отношение на Северна Македония. Когато има провал, трябва да се поеме отговорност и тя е оставка”, каза Петър Чобанов от ДПС.

„Ще бъде голяма грешка, ако изпълнителната власт и включително министър-председателят вдигнат това вето”, коментира Румен Христов от ГЕРБ-СДС.

Управляващите уверяват, че финалното решение ще мине през парламента.

„Влизането в парламента може да доведе до един широк консенсус”, поясни Минчев.

„Най-унизителното нещо ще бъде да се хвърли темата в парламента и да се търси парламентарната врътка”, каза Балабанов.

Темата Северна Македония ще бъде обсъдена на следващия Коалиционен съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.