По думите й много от нещата, за които БСП се е борила през последните 10 години, сега са започнали да се реализират

„„За” свикване на КСНС сме. Винаги е полезно този орган да заседава, защото там са представени всички партии и служби. Ако трябва съветът отново ще потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, докато не се изпълни договорът”. Това каза в "Офанзива“ по NOVA NEWS Корнелия Нинова вицепремиер и министър на икономиката.

По думите й много от нещата, за които БСП се е борила през последните 10 години като опозиция, сега са започнали да се реализират.

Тя коментира и какво ще се случи с пенсиите в бъдеще. 

„От 1 октомври ще направим преизчисляване на всички пенсии по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки като осигурителен доход и стаж. От 1 юли пенсията ще се увеличи с 10% и към нея се добавят тези 60 лв., които оставят завинаги част от пенсията. Тези пари няма да зависят от ситуационни решения или волята на един, или друг управляващ", обясни Нинова. 

По думите й обаче темата за увеличение на минималната работна заплата е приключена и тя няма да се повишава към момента. 

Относно предполагаемата спекула на цените, вицепремиерът заяви следното: 

„Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула с цената на бензина и това, което правим в подкрепа на държавата и икономиката да не бъде злепоставено чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси. Държавата ще си влезе в ролята. Не всичко зависи от търговците, зависи и от производителите, и  от контролните органи в държавата. Когато намалихме ДДС-то на виното и бирата в ресторантите, то беше като компенсаторен механизъм за самите ресторантьори, защото тогава държавата им наложи ограничения. Тази компенсация беше за стабилизиране на бранша, а не за да спаднат цените. Ако цените на пшеницата, тока и консумативите които ползват, не скочат драстично, то цената трябва да намалее. Ако обаче те скочат, то тези 20% ще им служат за буфер, за да не вдигат повече отсега".

Според нея е възможно да се очаква намаление на цената на газа и метана по бензиностанциите. По думите й обаче България не може да се справя без руски газ и петрол за в бъдеще. И страната ни трябва да поднови преговорите за доставки от „Газпром”.

Накрая Нинова заяви, че не смята, че ще има предсрочни парламентарни избори.

По думите й много от нещата, за които БСП се е борила през последните 10 години като опозиция, сега са започнали да се реализират.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.