Подробности от проф. Тодор Кантарджиев

Все повече тревога по целия свят буди маймунската шарка. Пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев обясни и какви са симптомите.

„Повишаване на температурата, болки в гърба, мускулите, главоболие и обрив. Първите мехурчета се появяват по лицето, след това по цялото тяло – най-много по ръцете и краката. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Карантината е 21 дни”, обясни проф. Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Първи предполагаем случай на маймунска шарка в Гърция

„Това са поксивируси, които са може би най едрите вируси, които причиняват заболявания, главно на повърхностния слой на кожата. От тази група вируси е едрата шарка. От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка. Хората с маймунска едра шарка са до 40-годишни - значи неваксинирани за едра шарка”, обясни проф. Кантарджиев.  

Част от заразените в Европа са пътували до Африка преди да развият симптомите.

„На 6 май агенцията за здравна сигурност на Великобритания докладва за първите случаи. Той е човек, който на 3 или 4 май лети от Нигерия. След това развива заболяването”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

„За другите случаи се обвинява много тесен контакт с инфектирани”, обясни той.

Има ли опасност заразата от маймунска шарка да достигне до България (ОБЗОР)

По думите му вирусът може да бъде пренасян от гризачи – мишки и плъхове.

„Случаите са с ниска заразност. От 50 контактували с болните е заболял само един. В момента се изяснява начинът на предаване”, каза проф. Кантарджиев.

„След отпадането на мерките за пандемията се пътува много. Големият брой случаи е и благодарение на факта, че от началото на май беше обърнато внимание на медицинските власти за проявата на това заболяване. Сега се изследва повече и се внимава повече”, обясни той.

Рискът за българите бил много нисък. Проф. Кантарджиев смята, че трябва да се засили граничният контрол.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.