Българска компания излиза на фондовата борса

Нова възможност се отваря пред българските инвеститори. Фондът WIN дава възможност за закупуване на акции на перспективни стартиращи компании, но и на вече доказани гиганти на фондовите борси. Повече за идеята разказва създателят му Пламен Русев. Гледайте във видеото. 

12 години след зараждането й, една иновативна идея е факт. На Българската фондова борса се появява компанията WIN. Създадена от собственика на форума WEBIT Пламен Русев, тя дава възможност на хората да инвестират в перспективни стартиращи компании.

„В света има едно  правило - иновациите са тези, които разделят лидерите от последователите. Това което ние създаваме сега, е иновативен подход към бъдещето, с други думи създаваме едно ново бъдеще”, обясни Пламен Русев, инвеститор и предприемач.

„Бъдеще, в което ще има повече справедливост и хората ще имат достъп до една маса, която беше запазена преди само за най-богатите в света. Ако вашите зрители мислят, че това е прекалено хубаво, за да е истина, всъщност това вече мина през всички видове фази на проучване и на одобрение и вече има своето допускане от българската фондова борса”, каза Русев.

Чрез WIN всеки българин ще може да инвестира и да има собственост от компании - гиганти като Google, Amazon, SpaceX и др. А освен доказаните имена, компанията ще придобива дялове от стартиращите бизнеси – финалисти на програмата на Webit Founders Games.

„Технологиите дават възможност на неограничени възможности и именно тези  неограничени възможности са мястото, към което WIN‘ се цели и дава възможност на всеки един българин, независимо как се казва, независимо какво работи, независимо в каква дейност се занимава, да инвестира, ако иска 1 лев и да има достъп. Eдин лев, колкото да го умножаваш все е един по сто или по хиляда. Но това няма особено значение, за този човек, за който 1 лев  означава много, хиляда ще означава супер много. За тези,  които 10 000 означават много, умножение по 10 означава пак много или по 5”, обясни Русев.

Интересът към възможността да спечелиш от инвестициите си е голям, споделя Пламен Русев. Само за първите 24 часа след обявяването на проекта, заявките за закупуване на акции надвишават 2 млн. и половина лева, а възможностите са неограничени.

„Ние инвестираме в над 20 различни индустрии през храна, мода, киберсигурност, здравеопазване, биотехнологии до транспорт и мобилност, космос и така нататък. Избираме от няколко хиляди компании само 3 до 4, в които инвестираме. Те са разпръснати в цял свят. Знаете, че основно правило на инвеститора е да разпределя риска си както географски така и по индустрии”, обясни Русев.

„През последните 4 години сме проследили успеваемоста на всички, които са били финалисти. И те са увеличили капитала си 4-5 пъти. А през последните 6 години финалистите общо са увеличили капитала си  почти 7 пъти. Тоест ние стъпваме на едни такива цифри досега какво е било, а от тук нататък ние се отваряме към целия свят. Целта ни е до края на годината да обявим най-голямото иновативно инвестиционна награда от около 15 милиона, което ще направи WIN най-големият магнит за таланти в света”, каза Русев.

А за предприемач като Пламен Русев един такъв проект е много повече от бизнес. Той се превръща в кауза.

„Никога не ме е вълнувало с колко много пари ще ме сложат в гробището. Това, което ме вълнува, е колко човешки живота аз ще променя през живота си. Досега сме променяли много заради Webit. България се появи на световната карта, световните новини нарекоха София дигитална столица, което помага на големия бизнес, помага на големите предприемачи”, обясни Пламен Русев.

„Сега хиляди българи, после десетки хиляди, после стотици, милиони хора по цял свят ще станат част от WIN. Ние вървим към нещо по-добро и повярвайте ми, ако някой не ни спре по пътя, ние ще променим света и ще създадем истински възможности за хората”, каза Русев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.