Според юристи така може да се стигне до конституционна криза

Висшият съдебен съвет може да остане без парламентарна квота наесен. Това обяви пред NOVA председателят на ресорната комисия. Причината е, че управляващите нямат мнозинство от 160 гласа в парламента, за да излъчат свои представители.

Според юристи обаче това ще блокира работата на съдебната власт и ще се стигне до конституционна криза.

През октомври Висшият съдебен съвет трябва да бъде обновен с нови 22-ма членове – единайсет, избрани от магистратите, и единайсет от Народното събрание. И докато изборите в съдебната власт предстоят, то в парламента дори не са обсъждали и кандидатури.

Изтече срокът за номинации на членове на ВСС от квотата на съдиите

„Има голяма вероятност да не стигнем до такъв избор, но ние ще направим всичко възможно това да се случи. Дори и без представители на НС ще има кворум в Пленума на ВСС и той би могъл да функционира”, заяви Милен Матеев, председател на правната комисия в НС.

Според юристи това обаче ще създаде конституционна криза.

„Това преобръща с хастара навънка конституционният модел, който е възприет за този много важен административен орган на съдебната власт”, смята Пламен Киров, професор по конституционно право.

Проблемът пред управляващите е, че нямат необходимото мнозинство от 160 гласа за избор на нови членове на ВСС. Така те ще трябва да търсят гласове и от опозицията.

„Т.е. ние да подкрепим техен представил, те да подкрепят наш представител. Всичко това зависи от личността и ми се иска наистина да се обединяваме около личности, а не правим пазарлъци”, заяви Милен Матеев.  

Председателят на районния съд Пловдив Иван Калибацев, който е и кандидат за член от квотата на съдиите, смята, че парламентът трябва да намери консенсус.

„Дори само магистратската общност да избере своите членове и по право тримата големи, изпадаме в една ситуация с минимален брой членове. А това е единен орган и няма как да съществува ситуация, ако една от квотите не бъде попълнена”, смята Иван Калибацев, председател на РС-Пловдив и кандидат за член на ВСС.

Ако новият ВСС остане само с 14 членове, това на практика ще блокира ключови решения, за които са необходими 17 гласа. Например уволнение на главен прокурор или председател на върховен съд.

„И в намален състав, и с намалено мнозинство на мен ми се струва, че това ще взриви допълнително проблема със съдебната власт”, заяви Пламен Киров.

„Това е един много важен орган, който задължително трябва да работи”, заяви Иван Калибацев.

Възможно е и друго решение на сложната ситуация. И то е -Висшият съдебен съвет да продължи да работи с изтекъл мандат, докато парламентът не избере свои хора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.