Административният съд в София отмени отказа на столичния район "Панчарево" да издаде документ

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки. Административният съд в София отмени отказа на столичния район "Панчарево" да издаде документа. Решението обаче може да се обжалва на по-горна инстанция. Семейството е от българска майка и партньорката й, която е от Гибралтар. Двете живеят в Испания към момента, а случаят им стана знаков за Европа.

„Когато имаме акт за раждане, в който сме вписани и двете като майки, като си дойдем у нас, дъщеря ни все още ще има двама настойници. Няма да ни е страх, че ако нещо стане с мен, съпругата ми ще трябва да иска позволение от родителите ми, за да изведе дъщеря ни от България”, сподели Калина, майката на Сара.

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови съюзи

„Делото за бебе Сара беше изпратено със запитване от Административен съд София към съда на ЕС. Той беше категоричен в съобщението си към всички държави членки. Това решение отваря пътя за издаване на лични документи на гражданите на ЕС, които са в сходна или идентична ситуация”, каза в ефира на „На Фокус” Деница Любенова, адвокат на семейството.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.