Италия изпраща над 800 души в България като част от батальона на НАТО

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с италианския си колега Марио Драги в Рим.

„Говорихме по темата „Газпром” и газ. Обединихме се около две неща. Едното е, че наистина не може всяка една европейска страна да се справя самостоятелно с този проблем. Трябва да имаме обща позиция, защото има възможност Русия и „Газпром” да дават различни условия на различните страни, което може да предполага, че едни страни могат да си плащат, а други не. Това ще бъде една от обсъжданите теми на следващото събиране на лидерите в Европа”, заяви Петков.

Петков от Рим: Папата благослови работата ни и каза, че пътят е правилен

„Трябва да имаме една позиция и условията да са еднакви. Той много ни поздрави за това, че сме били абсолютни лидери, не сме се огънали и че ще работим заедно, за да увеличим потенциалните доставките от Азербайджан и от другите страни, които могат да влязат по същата тръба”, посочи още той.

По думите му на някои от страните е казано, че плащането в евро е достатъчно и не е нужно превалутиране, въпреки че въпросните страни имали открити сметки и в рубли.

Обратно на българското решение преди дни най-голямата италианска енергийна компнаия ЕНИ обяви, че ще открие сметка в рубли, през която да плаща за руския газ.

„При нас имаше абсолютен риск при смяната от евро в рубли. На доста от страните, до колкото разбирам, е предложено това, че самото плащане в евро e достатъчно и не трябва да се притесняват за превалутиране. Явно има различни условия и докато ние не се обединим и не обсъдим този проблем има опасност да ни играят отделните страни членки на базата на различните условия, което не е добре за целия ЕС”, добави той.

В действията на „Газпром” премиерът не вижда специално отношение към България. „Там, където „Газпром” продава най-много, предполагам, без да знам детайли - Германия и Италия, са готови да направят компромиси. За малките пазари, които не са им толкова важни като мащаб, са готови да направят по-трудни условия. Тази игра между големи и малки като продадени количества обем трябва да приключи”, коментира Петков.

От Българската газова асоциация смятат, че подобни действия са ясен сигнал, че въпреки санкциите европейските държави защитават икономическия си интерес. „Защото, ако изключим българската държава, в която единственият доставчик е държавното предприятие „Булгаргаз”, всички останали имат алтернативи. Газът няма цвят и мирис – има цена”, коментира Пламен Павлов.

При всички случаи обаче руският доставчик на газ се е утвърдил като нелоялен партньор, смята икономистът и депутат Георги  Ганев. „И се отнесе специално към страната ни по изключително безпардонен начин”, каза още той. Затова и страната ни не би трябвало да се връща към доставките от „Газпром", смята още икономистът.

Петков присъства на поклонение пред мощите на Св. Кирил в Рим

След срещата с Марио Драги премиерът Кирил Петков заяви още, че българското правителство има абсолютна подкрепа от него.  „Това, че Италия изпраща над 800 човека от Италия като част от батальона на НАТО, е добър знак за това”, каза още той.

„Обединихме се и около това, че трябва да увеличим мандата на Европейската прокуратура, така че да се включва и пране на пари между различните държави. Това ще премахне потенциални престъпления като вилата в Испания и други, където парите се изнасят примерно от България и отиват в други страни-членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо”, съобщи Кирил Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.