Продължението на програмата предвижда 15 лв. на ден за спане и изхранване на украински бежанец

В Слънчев бряг първата голяма група от 600 украински граждани беше преместена от един хотел в друг. Бежанците ще останат там до 31 май, когато приключва държавната помощ от 40 лева на ден. От 1 юни държавата вече ще дава по 15 лева на хотелиерите. 

Тази помощ включва нощувка и изхранване 3 пъти на ден или само нощувка, но срещу помощ от 10 лева на ден. 

След договорка между собственици 600 украински бежанци , настанени в хотел в Слънчев бряг днес бяха преместени в друг обект, защото утре трябва да пристигнат първите им чужди гости.

“Ние засега не можем да се върнем, защото няма къде.В нашия град има реални бойни действия и затова връщането ни в Украйна е проблемно”, каза Анна. 

Оставането на украинските бежанци е гарантирано само до 31 май, когато приключва програмата, с която се плащат по 40 лв на хотелиер.

Продължението на програмата предвижда 15 лв. на ден за спане и изхранване на украински бежанец. Хотелиери в Слънчев бряг обаче не искат да се възползват от нея.

“Абсолютно не съм съгласна. Категорично мога да заявя,че няма да взема участие,тъй като сумата е просто меко казано смешна”, заяви Елена Андонова.

Ресторантьори изчисляват, че сумата от 5 лв е крайно недостатъчна за хранене 3 пъти на ден.

“Едно обедно хранене в едно училище, без значение къде в държавата се намира, обяда варира от 3,80-.4,80 лв.Тук говорим за грамаж 150 гр,за основно ястие, за супа и за десерт-само за един обяд”, обясни ресторантьорът Димитър Мермеклиев.

 Разумната сума за трите хранения била 12-14 лв.

А хотелиерите помолиха съществуващата вече програма да продължи до края на месец юни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.