Празнични шествия се проведоха в цялата страна

България чества 24 май. Денят на светите братя Кирил и Методий е празник на просветата и културата и на славянската книжовност.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

София отбеляза празника с редица тържествени събития. Едно от най-запомнящите се сред тях беше най-масовото изпълнение на химна „Върви, народе възродени”, което се състоя пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.

Истински рекорд за последните години отбеляза голямото празнично шествие, като по данни на Столична община в него са участвали около 10 хиляди българи. Малки и големи избраха да отбележат 24 май с тържествена обиколка между едни от  най-важните за писмеността и културата ни сгради - Българската академия на науките, Софийският университет и Националната библиотека.

Шествието беше поведено от гвардейския оркестър и учениците от духовната семинария, които носиха а ръце иконата на Кирил и Методий.  Веднага след тях въряха премиерът Кирил Петков и министърът на образованието Николай Денков и министърът на културата Атанас Атанасов. 

В събитието, по данни на Столичната община, са се включили около 10 000 души. 

Сред официалните лица бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и министър на екологията Борислав Сандов, просветният министър Николай Денков, министърът на културата Атанас Атанасов, председателят на парламента Никола Минчев и неговите заместници, депутати, парламентарни групи.

По традиция празнични шествия се провеждат в редица големи градове на страната. 

В Пловдив президентът Румен Радев оглави празничното шествие по повод 24 май.

Държавният глава произнесе слово в Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Именно от там тръгна и шествие, което премина по главната улица на града.

С големи празненства и много вълнения Варна също отбеляза 24 май. Празникът в морската ни столица започна на площад „Св. Св. Кирил и Методий”.

След тържественото издигане на знамето, небето се изпълни с цветни балони с буквите от българската азбука, а между тях полетяха гълъби. Всичко това се случи под звуците на фолклорна музика.

 

 

Кулминацията беше шествието, за което ученици, деца и учители са се подготвяли дни наред. Под звуците на „Върви, народе възродени” то тръгна по централните улици на града.

Малко преди обяд в Морската градина започна концертът на фолклорен ансамбъл „Варна”, а в Юнашкия салон бяха връчени награди за постижения в сферата на културата, науката и образованието.

След двугодишно отсъствие представителното празнично шествие на бургаските детски и училища възстанови традицията на 24 май. В него се включиха и представители на бургаското духовенство, университетски преподаватели и студенти, както и културни дейци. Броят на всички участници надхвърли 6500.

Две шествия събраха стотици ученици и учители в Русе. Шествията завършиха с концерт на градския площад.

Десетки деца, учители и жителите на Лом се включиха в шествието в крайдунавския град. Той е един от първите, в които се отбелязва 24 май - още от 1860 г.

В Бургас също се проведоха празнични чествания. В концерта участва и певицата Роси Кирилова. "На този ден си спомням своята първа учителка по английски, защото тя винаги беше много спретната и с обноски на истинска дама", спомня си тя.

В празничното шествие над  6500 учители и културни дейци минаха по улиците на града.

Ученици, спечелили престижни награди на олимпиади и състезания, носиха националния флаг до паметника на светите братя Кирил и Методий пред сградата на общината във Враца. Трибагреникът отново ще бъде разпънат на централния площад в града за началото на Ботевите дни.

Улиците на Велико Търново се оказаха тесни за участниците в тържествата. В старопрестолния град се връчва единствената по рода си награда „24 май”, която тази година е за пълната отличничка от гимназията по архитектура Йоана Иванова от Търговище.

„Оценявам я не като шестица в училище, а в живота. Това ми дава тласък за следващия етап, а именно – висшето образование”, каза тя.

В Стара Загора също се проведе шествие по главната улица на града. За първи път песента „Върви, народе възродени” беше изпълнена на живо от състав на Старозагорската опера. А кметът Живко Тодоров обяви, че започва строителството на първия паметник на Светите братя Кирил и Методий в града.

На площада в Хасково също се събраха множество хора, които по-късно преминаха в шествие по улиците на града. То беше водено от духов оркестър и мажоретки.

24 май в Благоевград е и празник на града. По традиция се организира масово шествие на ученици, като тази година те се отправиха към централния площад, разделени на три лъча. В празничния ден абитуриентите от Националната хуманитарна гимназия си взеха довиждане с учителите си на празнична церемония в двора на гимназията.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 24 МАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.