„Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар”, категоричен е той

Премиерът Кирил Петков посрещна 24 май заедно с учениците от столичното 7 СУ „Св. Седмочисленици“. Пред тях той сподели спомени от своите години в училище, кой е бил най-трудният му предмет и защо е бягал от час.

„Беше ми много трудно по руски език. Той ми беше много труден с падежите. Спомням си, че когато идваха класни или тестове не бях много доволен. И трябва да си призная, че един или два пъти съм бягал от час. Но това е най-лошото нещо”, каза Петков.

Той се определи като добър ученик. По руски обаче имал двойка. „Повечето ми оценки бяха шестици. Имах обаче двойка и по физика в седми клас. Това беше интересно, защото в 12 клас исках да бъда физик. Когато получавате двойки, работете и не се отказвайте”, апелира министър-председателят.

Премиерът каза още, че много е харесвал българския език и литературата. Похвали се, че винаги е бил добър по математика. „Въпреки че тя изглежда като скучен предмет, всъщност дава много възможности. Може да се гордеете, че в България математиката се преподава на много високо ниво”, уточни той.

Пред учениците Петков отчете навлизането на новите технологии и влиянието на социалните мрежи. Затова призовава младите да отделят повече време за четене на книги: „Може една хубава книга да е приключение. Заслужава си!”, каза той.

„Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар - писмеността. Онова „А“ и „Б“, което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!“, посочи той относно празника.

Премиерът отговори и на въпроси за управлението на държавата, за избора на образование и на професионален път.

 

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 24 МАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.