Биляна Борисова ни среща с шестокласници от Монтана

Шестокласници от Монтана спечелиха наградата за най-четящ клас за месец април. Децата се състезаваха със свои връстници в цялата страна. Отличието им е дадено от образователната игра „Книговище”, в която те са участвали.

Умни, красиви, усмихнати и горди, че преди по-малко от месец получават наградата за най-четящ клас в тяхната възрастова група. Те са шести „А” клас от Четвърто основно училище „Иван Вазов“ в Монтана. Когато виждали, че другият клас ги достига, се случвало да четат по 5-10 книги на ден, разказва Виктория Иванова. За да могат да отговорят на максимално повече въпроси по прочетените книги в състезанието, децата използвали всяка свободна минута, за да четат. Дори и по време на междучасията.

ПРАЗНИКЪТ НА БУКВИТЕ: България отбелязва 24 май (ОБЗОР)

„Много се постараха - много отборна игра, много екипна игра. Ежедневно, един месец, тъй като състезанието протече в рамките на месец април - от началото до края, и се пребориха и в крайна сметка получиха приза – шампиони за месец април“, похвали ги класният им ръководител Деница Шупова.

Друг шампион от техния клас е Моника Спасова. Тя е с грамота за дете, което е прочело най-много книги сред шестокласниците през месец април в България.

София отбеляза 24 май с най-масовото изпълнение на „Върви, народе възродени“ (ОБЗОР)

Любимата й книга е Матилда. Чела я е около 10 пъти, а причината споделя самата ученичка: „Защото в нея се разказва за дете, което има способности и със силата на ума си мести предмети и е много умна”.

В училище или извън него децата твърдят, че не спират да четат. Един от любимите писатели на Александър Славков е Иван Вазов.

„Абсолютно убедена съм, че само децата, които обичат да четат, имат тази функционална грамотност. Това е нещо, което родителите им са възпитали още в най-ранна детска възраст и при тях се личи“, казва госпожа Шупова.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 24 МАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.