Идеята и помощта са на неправителствена организация

През последните 4 години 50 млади роми са получили възможността да станат учители. Идеята и помощта са на неправителствена организация, която цели освен да им осигури професионална квалификация, да запълни и част от недостига на педагози в малки населени места.

Какво знаят най-малките за 24-ти май

Рая Симеонова е на 38 години. Тя е помощник-възпитател в детската градина в козлодуйското село Бутан - работа, за която винаги мечтала, но е успяла да получи едва наскоро.

„Може би е клише, но за мен не е така. Учителската професия или е вътре в теб, или я няма. Или е призвание, или не”, казва тя.

Родила сина си на 21 години, малко след това Рая чува ужасяваща диагноза - детето й страда от онкологично заболяване. Започва лечение, следва ремисия, а след нея - рецидив. После ново лечение, пак ремисия и пак рецидив. Години наред Рая живее така. Грижите за сина й поглъщат цялото й време и всички финанси на семейството. До едно обаждане, което получава преди 5 години.

„Наложи се през 2017 година да отидем в Германия. Изкарахме известно време - около година, защото се лекувахме там. Обади ми се директорът на нашата детска градина и ме попита дали искам да се включа в тази програма”, добавя тя.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 24 МАЙ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.