Огънят избухна в понеделник в база за вторични суровини

Безсънна нощ в Пазарджик заради огромен пожар, който обхвана площадка за автомобилни отпадъци. Огнената стихия бързо се е разпростряла на много голяма площ. На място с огъня се бориха повече от 10 пожарни екипа. Малко преди обяд пожарът на площадката за вторични суровини беше изцяло потушен. В битка със стихията се включиха огнеборци от общо седем населени места. Борбата с пламъците продължи повече от 12 часа, включително през нощта. Добрата новина е, че няма пострадали работници. На място са горели части от стари автомобили и смазочни материали. Причините за пожара се изясняват.

Вчера в късния следобед базата с автомобилни отпадъци се превръща в огнен ад. Първи пристигнали пожарникарите от Пазарджик. Скоро дошло подкрепление от още градове - Пазарджик, Панагюрище, Белово, Пещера, Пловдив, Карлово. 12 часа след избухването на стихията пожарът е локализиран. Според областната дирекция на МВР са горели лесно запалими предмети.

Пожар в бивша база за вторични суровини в Пазарджик (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Пластмаси, различни видове полимери, гумени уплътнения, резервоари, предполагам, с остатъчни горива вътре в тях. За радост нямаме пострадали хора“, каза говорителят на ОДМВР - Пазарджик Мирослав Стоянов.

Георги, Христо и Янко са свидетели на пожара. Пламъците наблюдавали от местното кафене в един от пазарджишките квартали.

„Отведнъж се взриви. Гледката е като в Украйна. - дим, дим“, спомня си Георги Битов.

Според друг от мъжете преди базата да избухне в пламъци, се чул силен гърмеж. „Там бях пазач преди години – гърмяха резервоари. Вчера гръмна един силно”, казва Христо.

Свидетелите на огнения ад си спомнят, че след гърмежа се издигнала димна завеса, а пламъците били високи около 5-6 метра. Част от мъжете се изплашили, че огънят може да достигне до къщите им.

Най-голямото предизвикателство пред огнеборците през нощта е било постоянното снабдяване с вода заради терена, на който се намира базата. В региона са извършени замервания на чистотата на въздуха. От екоминистерството заявиха, че според резултатите не са достигнати алармените прагове на серен и азотен диоксид.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.