Това стана ясно на форума за електронно управление “Digital Plovdiv”

Община Пловдив изготвя единна географска информационна система и база данни за адаптация и изменение на климата, която ще бъде основен инструмент на Центъра за управление на бедствия. Това стана ясно на форума за електронно управление “Digital Plovdiv”, който се проведе под тепетата. Как ще изглеждат умните градове – разказва Илиян Велков.

Дигитализацията и внедряването на иновативни технологии независимо дали става дума за частния или публичния сектор, заемат водещо място в съвременния свят и ще бъдат неизменно в дневния ред на бъдещето. Около тази теза се обединиха участниците във форума "Digital Plovdiv". Конференцията се проведе в Международния панаир и събра представители на властта и бизнеса, които обсъдиха дигитализацията.

Събитието беше открито от кмета на Пловдив Здравко Димитров. 

Пловдив вече е направил няколко стъпки към дигитализацията. Приемът на ученици в първи клас и деца в детските градини  може да се извършва изцяло по електронен път. От 2021 година градът е част от единния модел за заявяване на електронни услуги чрез системите, осигурени на национално ниво. Градският транспорт е оборудван с нови системи за плащане, подобни на тези в много европейски градове, а скоро ще бъде закупена техника за интерактивно представяне на експонатите в 7 културни институции.

Според участниците във форума, трябва да бъде направена сериозна реформа и дигитализация на строителния сектор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.