Сметките на икономистите показват, че тази година сме изплатили данъчните си задължения на 146-ия ден от годината

Днес е Денят на данъчната свобода - датата, в която започваме да работим само за себе си. Сметките на икономистите показват, че тази година сме изплатили данъчните си задължения на 146-ия ден от годината, отчитат от Института за пазарна икономика.

Разчетите показват, че за ден изработваме средно по 392 милиона лева. Така ни трябват точно 146 дни, за да се попълни държавата хазна. Тази година датата е 6 дни по-късно от миналата година, когато е била на 20 май. През 2020 г. е още по-рано - 15 май.

По професия Мики Шезаим е обущар. Тя се грижи обувките на русенци да са добре зашити и залепени. Разказва, че разходите в кризата са много, а печалбата оскъдна.

“Гьонът поскъпна, токът, лепилата, всичко е по три, че и повече”, казва Мики и споделя, че работи предимно, за да плаща сметките си. “Напоследък това д работя за себе си остана само една мечта”.

 

 

Докато Мики мечтае, икономисти изчисляват, че почти 5 месеца са били нужни, за да изплатим данъчните си задължения и от утре всеки следващ лев ще отделяме за себе си.

“До тук сме били на ангария за държавата - нито един самун хляб не сме можели да купим за нас и за семейството ни до днешния ден. От тук нататък работим за себе си”, каза икономистът Георги Ганев. 

Тази година датата  на данъчната свобода се измести с шест дни по-късно от миналата, когато е била на 20-ти май.  А през 2020-та е още по-рано. Причината се крие в поредицата от кризи, които заляха страната.

“Преди кризисния период имахме едно преразпределение от  35-36%, в зависимост от годината, от 2020- насам говорим за 40%”, обясни икономистът Адриан Николов. 

Най-много данъци отиват в  социалната система.

“Социалните осигуровки и пенсиите са най-голямото разходно перо, то заема най-големия дял и с увеличението на пенсиите заема все повече и повече”, поясни Николов. 

Заради предстоящата актуализация на бюджета и антикризисните мерки на държавата, денят на данъчната свобода може да се измести и да се наложи да поработим още за държавата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.