Има пролуки за злоупотреби, каза още той

Откриха седем трупа, заровени в гориста местност край София. Става въпрос за село Клисура в район Банкя. МВР потвърди, че се работи по мащабна схема за нерегламентирани погребения. По неофициална информация става въпрос за възрастни хора, които след смъртта си е трябвало да бъдат кремирани.

Откриха седем тела, заровени в гора край София, задържан е погребален агент (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Както е видно, има пролуки за такъв тип злоупотреби. Според мен липсва закон и контролен орган върху тази дейност. В момента се действа по силата на наредба на Столичната община от 2011 г., която не е актуализирана по никакъв начин към днешна дата”, заяви оперативният директор на „София крематориум” Михаил Кръстев.

Той посочи, ако някой има съмнения дали действително негов близък е бил кремиран, можи да се обади във всеки един от крематориумите в София, Варна и Пловдив. „Срещу ЕГН може да се разбере дали неговият близък е кремиран и кога това се е случило. Има регистър, проверката става за минута. Ако не фигурира в него, това означава, че не е кремиран”, обясни Кръстев.

„Ако е кремиран в „София крематориум”, ние гарантираме, че това е урната на докарания покойник. Ако желаят, близките могат да присъстват на кремацията”, каза още той.

По думите му обикновената кремация струва около 400 лв. с урната. „Цената й варира от 40 до 400 лв. Това може да промени крайната сума, иначе самата услуга е 350 лв.”, посочи Михаил Кръстев.

Зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми с разкрития за задържания траурен агент

Оперативният директор на „София крематориум” съобщи, че служители на заподозрения във връзка с откритите тела са идвали при него.

„Аз лично не съм го виждал никога. Обикновено носи един набор от документи - разрешение за кремация и за това, че няма насилствена смърт”, каза той.  И добави: „За него съм чувал само лоши неща – некоректност, забавяне. Имахме покойник, починал през декември, близките си търсеха урната през януари, а той изобщо не е докаран за кремация при нас. По месец-два ги държи по камерите”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.