Турция е на второ място по брой нотификации за опасни храни

"За 2 години и половина България е отправила 660 нотификации към ЕС за опасни храни. От тях 85% са за внос на храни от Турция и също толкова пестициди. България е една от страните с най-много сигнали, 1/3 от всички в Съюза. Турция е на второ място по брой нотификации за опасни храни". Това заяви за "Твоят ден" д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог от "Активни потребители". 

По думите му не се упражнява достатъчен контрол на храните на границата. "От тези 660 само 2 са за храни от България. Въпреки това у нас не се произвеждат чисти храни. БАБХ трябва да каже от 100 тира колко реално са минали проверка. Много от веществата за растителна защита, които се хващат на границата, са разрешени в Турция", посочи той.

Според него пестицидите водят до хронични заболявания - тумори. "Най-силните токсини се намират в ядки. Има липса на информация от БАБХ за съдържанието на плодове и зеленчуци. Кисненето във вода не може да отмие пестицидите, защото са мастно разтворими. Може да се сложи оцет или лимонов сок, но природните отрови са термоустойчиви", обясни Иванов.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.