Прокуратурата иска постоянен арест за Георги Енев

Прокуратурата иска постоянен арест за 51-годишния собственик на траурна агенция. Георги Eнев се изправя пред съда заради схема за незаконни погребения на възрастни хора. Общо седем тела на починали бяха открити, заровени до гробището в село Клисура, близо до Банкя. Задържаният държал тела на починали месеци наред в хладилни камери, съобщиха пред NOVA от Съюза на погребалните фирми.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Зам.-председателят Стоян Макравеев видял Енев в района на незаконното гробище минути преди да бъде арестуван.

„На 23 май към 11.00 ч. го видях с една жена, която приличаше на бездомна. Там беше и мъжът, който ми се представи като шеф на „Криминална полиция". Това не доказва, че той ги е извършил нещата, но е много съмнително какво правеха тримата заедно на гробището сами”, каза Макравеев.

Откриха седем тела, заровени в гора край София, задържан е погребален агент (ВИДЕО+СНИМКИ)

Агентът от години имал лоша слава в Банкя и района. 

„За този човек повече от 20 години се носят легенди как „колил и бесил” в Банкя, как едва ли не само той има право да определя гробните места”, обясни Макреев.

„От местните знам че е страшно некоректен човек, с много лоши отзиви. На една близка баща й почина преди години и Енев искал 1500 лв. за гробна плоча, но те са се отказали”, разказа кметският наместник на Клисура Камелия Димитрова.

По думите на Макравеев задържаният държал тела на починали месеци наред в хладилни камери.

„Не можеше по 2-3 месеца да му се представят документите, за да извърши кремациите и тези тела оставаха на съхранение дълго време. Последния път между 2017 и 2018 г. имаше оставени тела повече от 3-4 месеца в камерите”, поясни той.

Зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми с разкрития за задържания траурен агент

Подобен опит има Михаил Кръстев от Софийския крематориум.

„Имаме човек, който е починал декември и близките си търсят урната януари, а той изобщо не е дошъл за кремация”, разказа мъжът.

Всеки близък на починал може да направи проверка в трите крематориума в страната чрез номера на смъртния акт, за да разбере дали е кремиран, препоръчват експертите. От Прокуратуратура уточниха, че до момента са открити телата на три жени и четирима мъже. Засега Енев е обвинен за един случай.

„Изследва се и дали погребалната агенция е извършвала законосъобразно дейността си. Причинените морални вреди биха могли да се повдигнат с граждански иск”, заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Разследването по случая продължава. Не е изключено погребалният агент да има съучастници.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.