Най-много е предложението за поскъпване във Велико Търново

Рекордно поскъпване на парното от 1 юли поискаха топлофикациите в страната. Това става ясно от официалните им заявления до енергийния регулатор. Конкретното предложение е още от лятото цената да скочи с между 29 до безпрецедентните 332% за мегават. Новината идва на фона на постоянно увеличаващата се инфлация и ценовата криза с енергийните ресурси в страната.

Друг голям въпрос сега е и какво ще се случи с цената на тока за битовите потребители. ЕРП-тата също за заявили по-високи цени, но в петък ще стане ясно точно с колко.

Новината отново предизвика и политически сблъсък - опозицията твърди, че се готви непосилно увеличение на цената на тока, а от ресорната комисия уверяват, че поскъпването няма да е с обявените от бившите управляващи проценти.

Справка на NOVA в регистрите на регулатора показва, че най-солено е искането на „Топлофикация Велико Търново”. При сегашната цена от 107 лв. за мегаватчас, дружеството иска тя да достигне 464 лв. Това би било поскъпване с над 330%. Второто място е за „Топлофикация Враца”. Там са заявили 216% поскъпване на топлинната енергия. В Плевен процентът е близо 180. При другите топлофикации предложенията варират между 116 и 177%.

Най-малко е увеличението, заявено от столичната топлофикация. При сегашна цена от 98 лв. за мегаватчас от дружеството са поискали ръст с близо 30% или 127 лв. на мегават. В Перник искат 163% по-високи цени на топлинната енергия.

Новината за исканото драстично увеличение на парното и топлата вода във Велико Търново с рекордните над 330% шокира местните.

„В България нищо не се прави да е в услуга на хората. Всичко се прави за печалба”, смята местен жител.

Според разчетите на дружеството, изпратени до енергийния регулатор, цената трябва да се увеличи от 107 лв. за мегаватчас на 464. Поскъпването обаче няма да е в този размер, обясниха от дружеството.

„Цената е в пъти по-малка. Увеличение от сорта на 5-10%”, обясни изпълнителният директор на „Топлофикация Велико Търново”  Александър Димитров.

Във Враца също се задава удар върху джоба на потребителите. Заявеното поскъпване на топлото в северозападния град е с 216% - или 304 лв. за мегаватчас, вместо досегашните 96. И там първо поискаха увеличение, а после успокоиха, че поскъпването ще е в по-малки размери.

„Топлофикация Враца” използва и алтернативни горива. По този начин търси да намалява цената на доставката на топла вода и топлоенергия, като по този начин да се търси социално приемлива за хората цена”, посочи областният управител на Враца Стефан Красимиров.

От Асоциацията на топлофикационните дружества разясниха за NOVA, че шокиращите проценти, които са вписали дружествата в заявленията си до КЕВР, не са актуални към днешна дата. Увеличение ще има, но в по-малки размери, твърдят от бранша.

„Тези заявления са обработвани и подадени докъм 31-ви март, тогава ситуацията беше доста по-различна от сегашната”, коментира Кремен Георгиев.

И още - В тях не били отчетени компенсациите, които държавата вече отпусна на различните дружества, обясниха от властта.

„Топлинната енергия, сега, в този сезон, не е такъв голям проблем, но за зимния сезон ще помислим. КЕВР трябва да излезе със становище относно заявените цени”, смята председателят на Енергийната комисия в НС Радослав Рибарски.

По-висока цена на тока са поискали и от трите ЕРП-та, твърдят депутати от опозицията. Бившите управляващи обвиниха регулатора, че крие с колко точно ще скочи цената от 1 юли.

„В тези заявления цени няма, те са заличени. КЕВР, под новото ръководство, публично и прозрачно е заличило цените и на тяхно място са се появили хиксове”, обясни депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Справка в сайта на регулатора обаче показва, че комисията не крие подобна информация, а това е практика използвана и в предишните години.

Какви са мотивите на дружествата

Основният аргумент на част от топлофикациите е ценовата криза в страната. Става въпрос най-вече за енергийните доставки и по-високите им цени. За сравнение, синьото гориво, което е и основна суровина за много от тецовете е поскъпнало 4 пъти през последните 12 месеца. Така, цената на природния газ за месец май е с над 300% по-висока, в сравнение с май миналата година.

При електричеството в момента действащата цена е на нивата от миналото лято заради наложения от Народното събрание мораториум върху цените.

При абонатите на „Електрохолд”, което е бившето ЧЕЗ, цената е 0,14лв./квтч. Сходни са стойностите и за абонатите на EVN и „Енерго Про”. Важно уточнение е, че това са цени без начислен ДДС и акциз. В  петък КЕВР трябва да насрочи заседание за новите цени и да обяви разчетите за тока от 1 юли. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.