Казала му, че ще го изхвърли в реката, наранила го и с нож

Приемна майка отива на съд за престъпления, извършени спрямо настанено в дома ѝ дете, съобщиха от прокуратурата. На 58-годишната жена е повдигнато обвинение за три престъпления - закана с убийство, нанасяне на телесни повреди и изтезания.

Жената преминала курс за професионален приемен родител и била утвърдена за такъв. През юли 2017 г. в семейството ѝ било настанено 10-годишно момче. Тя му купила дрехи, предоставила отделно легло.

Не след дълго започнала да възлага на детето различни задачи - плевене на градина, цепене на дърва, бране на ягоди. В продължение на месеци то ги изпълнявало. В деня, в който момчето заявило, че вече няма да върши подобна работа, приемната майка го ударила и го изпратила да стои в стаята. Казала му, че ще бъде лишенo от храна.

През четирите години на съвместното им съжителство обвиняемата продължила да нанася удари на детето, да го тормози, да го обижда и заплашва. Обикновено поводите за това били отказът му да изпълни исканията на приемния родител или ненаучен добре урок.

В началото на юни 2021 г. приемната майка упражнила физическо насилие спрямо момчето заради взети от него слушалките на сина ѝ. Инцидентът толкова много я ядосал, че тя му нанесла множество удари с дървена дръжка от метла по цялото тяло. След като дървото се счупило, накарала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде супа и го предупредила, че това му е за последно.

Същата вечер тя му нанесла побой с точилка и наранявания с нож в областта на китката, гърдите и бедрото. Впоследствие накарала момчето да притиска тениска към раните, за да спре кървенето.

През нощта пострадалият се събудил с вързани зад гърба ръце. Обвиняемата му сложила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката, няма да остане жив и ще умре. В един момент се отказала да извършва тези действия и развързала детето. На сутринта приемната майка отново ударила момчето и му казала да се маха, защото „не може да го гледа“.

Със синини от побои по цялото тяло, с множество рани от пробождане с ножа, уплашен за живота си пострадалият отишъл на училище. Обезпокоен от състоянието му, неговият учител се поинтересувал за случилото се с него. Първоначално детето плачело и не искало да споделя, но впоследствие разказало за жестокото отношение на приемния родител към него. Момчето спестило подробности от страх да не бъде убито.

Незабавно били уведомени директорът на училището и социалните служби. Пострадалият бил насочен в център за настаняване от семеен тип и прегледан от съдебен лекар. В хода на разследването учителите на момчето са го характеризирали като скромно, свито, неконфликтно дете, много притеснително и уплашено.

Понастоящем момчето е ученик в 8-и клас. Педагозите споделят, че видимо той е преодолял психическата травма, спокоен е и не създава никакви проблеми. За бившия му приемен родител - обвиняемата Р.И., предстои наказателно дело за извършените престъпни деяния във врачанския съд. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.