Георги Енев е заявил пред съда, че ще съдейства на разследващите

Софийският районен съд наложи постоянен арест на 51-годишния собственик на траурна агенция. Георги Eнев се изправи пред съда заради схема за незаконни погребения на възрастни хора.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Според магистратите има достатъчно доказателства срещу него. На този етап от разследването най-адекватната мярка срещу него е задържане под стража. Пред съда Енев пожела да излезе на свобода и каза, че ще съдейства на разследването. 

Междувременно, съмненията на хора от Банкя и района, че са попаднали в схемите на задържания се увеличават. Пред NOVA потърпевши разказаха, че Енев ги е завлякъл с пари за надгробни плочи.  Димитър Бонев е платил 160 лева за надгробна плоча преди три месеца, която все още не е получил. 

„Това е човек, който заслужава 9 грама олово. Нищо друго. Подиграва се с мъката на хората. И то така брутално. Съжалявам, няма да стане”, категоричен е  Димитър Бонев – потърпевш от обвиняемия.

Разбрал за услугите на Енев случайно.”Понеже тук има касетка за урната в Банкя. Надписва се тая плоча, лепи се снимката и те казват кога да се постави урната, слагат плочата, запечатва се”, разказва Бонев.

След като случаят беше разкрит в МВР и прокуратурата постъпили десетки сигнали за съмнителни кремации, извършени от агенцията на обвинения. Такъв е и случаят на Весела Стоянова.

 

 

„Болката ни почва наново. Преди една година го погребах баща ми и дефакто сега всичко започва наново. Дано има справедливост”, споделя тя.

Весела Стоянова вече е разпитана като свидетел. Първи на зловещата гледка край село Клисура попада местният свещеник. Гробари го извикали да види.

„Те ме посрещнаха с думите: „Отче, тук е голяма трагедия”. Аз първоначално не обърнах внимание, но питах защо. И те ми казаха: „Не виждате ли, че около нас е пълно с тленни останки”, разказва отец Петър.

Разследващите продължават да идентифицират откритите останки. Засега те са на седем души. Енев е обвинен за един случай. В четвъртък той беше изправен пред съда, който му наложи постоянен арест.

„В съдебната зала стана ясно, че той е прехвърлил фирмата си. На едно лице от женски пол е прехвърлена. Преди ареста. Нямам данни той да работи в тази фирма поне документално”, заяви прокурор Мими Куцкова.

Пред съда той каза, че иска да излезе на свобода и че ще съдейства на разследването. Оказва се, че професионалната му биография е спорна и според колегите му.

„За този човек повече от 20 години се носят легенди как той колил и бесил в Банкя”, твърди  Стоян Макравеев, заместник-председателят на Съюза на погребалните фирми.

Имало е и много нередности без последствия. „Все не можеше по 2-3 месеца да му се представят документите, за да извърши кремациите. И тези тела оставаха на съхранение дълго време”, посочва Макравеев.

Разследването ще установи и дали погребалната агенция е извършвала дейността си законно.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.