Тя отново е на дневен ред, след като Кирил Петков поиска Румен Радев да свика Консултативния съвет за Национална сигурност

Коалиционният съвет на правителството се събира тази вечер на среща в Министерския съвет. Този път лидерите в управляващото мнозинство ще обсъдят българското вето, наложено на процеса по присъединяване на Северна Македония в Европейския съюз.

Радев: Искам да чуя премиера по въпросите за РСМ

Темата отново е на дневен ред, след като премиерът Кирил Петков поиска президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за Национална сигурност. Според Петков в отношенията между двете страни има напредък в диалога. Темата обаче създава сериозно напрежение не само в коалицията, но и между Министерския съвет и Президентството. Държавният глава поиска да се срещне с премиера, за да разбере какви са основанията за искането да се проведе ново заседание на Съвета за национална сигурност на тема Северна Македония. 

Без да виждат напредък в отношенията между България и Северна Македония, все пак партньорите в управлението ще се срещнат, за да обсъдят темата.

„Тезата на „Демократична България” е, че РСМ е въпрос на национален интерес на България тя да бъде член на ЕС, след като изпълни очакванията ни”, заяви Христо Иванов.

„Когато се стигне до премиера, той започва панически да отрича. В публичното пространство започват да пълзят едни неясни съобщения за това, че може би, който е против присъединяването на Северна Македония поддържа Путин”, каза Николай Радулов.

„По темата за Северна Македония няма нещо, което може да промени позицията на БСП. Единственото, което може да я промени, е изпълнението на договора от 2017 година, което на този в етап не виждаме”, посочи Георги Свиленски.

И докато от БСП не виждат възможност за промяна в позицията, от ДБ изразиха малко по-различна позиция. „Но, ако се намери в тристранните отношения между Скопие, Брюксел и София такава ситуация, че да запазим гаранциите си, че подобно изпълнение ще настъпи, тогава това трябва да бъде внимателно обсъдено, за да можем да видим дали не можем да тръгнем напред включително с това, което се иска от нас”, коментира Христо Иванов.

От БСП обаче не са против искането на премиера за свикване на Консултативния съвет при президента. „Би било добре, няма проблем този КСНС да се събере, Все пак тама са и всички служби и министри, така че ние подкрепяме идеята”, каза Свиленски.

Все още няма отговор обаче дали президентът ще свика КСНС.

Напрежение в управляващата коалиция отново се появи и заради плана за приемане на еврото от страна на България. От ИТН видяха и изразиха съмнения, че днес от МС отново ще бъде направен опит планът да бъде приет, въпреки че уговорката между коалиционните партньори е друга. В официалния дневен ред, изпратен до медиите, този план не е залегнал като точка, която ще бъде разглеждана от министрите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.