От началото на месеца цените са се увеличили с 5-6%

Скок в цената на бензина и дизела от началото на месеца. Цените са се увеличили с между 5 и 6 %. Експертите обясняват покачването с поскъпването на петрола и готовите продукти  - бензин и дизел на борсите.

Ако на  1 май средната цена на бензионостанциите в страната на най-масовия бензин  А 95 е била 2, 97 лв. днес за литър плащаме средно 3, 15 лв. За дизел в началото на месеца сме давали средно 3, 13 лв. за литър, а днес вече е 3, 28 лв.

От началото на май средната цена на бензина е скочила средно с 18 стотинки за литър.

 Стефан Петков зарежда и бензин, и газ. Разказва, че високите цени се отразяват зле на семейния бюджет.

„Нормалната цена на бензина е 2 лв., а на газта – лев. Според мен има сериозна спекула”, сподели мъжът.

Не със спекула, а с поскъпването на петрола и готовите продукти на борсите обясняват повишението от Петролната и газова асоциация.

„Дизелът се покачи сериозно заради кризата в Украйна и повишеното търсене в региона. По отношение на бензина сега се наблюдава същото нещо поради започване на периода на пътуванията в САЩ и в Европа”, обясни Светослав Бенчев от Петролната и газова асоциация.

 „Бензинът в последните две седмици скочи с над 150 долара. Фючърсите му скочиха по простата причина , че има търсене на пазарите заради летния сезон”, коментира Димитър Хаджидимтров от Асоциацията на търговците на горива.

Дали ще има още покачване на цените зависи от международните пазари, казват експертите. Барелът суров петрол днес струва 116 долара, а в началото на месеца е с 6 долара по-малко.

„Еврото изключително поевтиня покрай кризата в Украйна, доларът доста поскъпна  - само за миналата седмица с около 10 ст., а както знаете петролът се купува в долари”, поясни Белчев.

Възможно било обаче в разгара на летния сезон да има още покачване.

„Максимум да стане 3.25 лв.”, прогнозира Хаджидимтров.

Междувременно бензиностанциите все още не са наясно как ще се приспада отстъпката от 25 ст. за литър при горивата за физическите лица.

„За момента нямаме нищо представено и написано. Не знаем дори какви видове продукти ще бъдат включени в тази схема. Ще има ли за 50 л. ограничение, няма ли да има”, каза още Белчев.

 „Много от нашите колеги изказват своите опасения, че няма да имат достатъчно оборотни средства да поемат тази тежест. Ако се налага да се преработват системи, за да може отчетността към НАП да върви коректно , фирмите, които ще го направят това, ще ни вземат поне по 1000 лв.”,каза Хаджидимитров.

От Финансовото министерство вече заявиха, че отстъпката при горивата ще се ползва срещу талон на колата. Лимит на месец при горивото няма да има, а след това държавата ще възстановява парите на бензиностанциите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.