За последната година средствата, изпращани от чужбина, са се стопили драстично

Стотиците милиони, които българите в чужбина пращаха у нас станаха десетки. За последната година те са се стопили до 14,9 млн. евро, което е 8 пъти по-малко в сравнение с периода преди пандемията. Намалението на емигрантските пари наистина е много лоша новина, тъй като имаше години, в които те бяха повече от инвестициите, правени от чужди фирми в България. Емигрантите подпомагаха издръжката на роднините си. Инвестираха в имоти или бизнес, с които да подсигурят собствените си старини. Пандемията обаче сложи край на това. Спадът на парите от Великобритания е най-сериозен.

Ваня Костадинова живее в Англия от 6 г. Тя е учител в българското училище в Бейсингсток и покрай работата си контактува с десетки сънародници на Острова.

"Хората, които изпращаха пари, вече не са във Великобритания, тъй като те се прибраха още преди пандемията. Други си тръгнаха по време на пандемията, когато останаха без работа и не можеха да си плащат наемите. Друг проблем е Брекзит. За мен Брекзит беше голяма грешка, тъй като много от хората не успяха да си оправят документите за пребиваване и всички тези хора, които можеха сега да са тук, са се насочили към други държави”, разказва тя.

В Северозапада парите от гурбетчии също започват да намаляват. В този регион почти няма семейство, на което близки или родини да не работят в чужбина. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.