Районът е най-голямата по площ защитена територия в България

На границата между Европа и Азия има едно мистично парче земя с почти непокътната природна красота. От дълбока древност хората са открили тук лечебни извори и са начертали пътеки към боговете. Днес Странджа - най-голямата по площ защитена територия в България - е притегателна дестинация за туризъм с безброй пешеходни маршрути.

През пролетта дълбоко в планината търсим едно праисторическо растение от епохата на динозаврите. Вечнозеленият храст расте под сенките на вековните гори, а огромните цветове са наслада за очите. От малкото село Кондолово поемаме по специално изградена екопътека, която ни води до едно от находищата на това магнетично растение. По пътя местни хора ни насочват към очарователния параклис “Свети Пантелеймон”, от чието изворче блика лековита вода.

Почти веднага след отбивката за тази светиня, по пътеката попадаме в царството на зелениката. Ходим си спокойно под сянката на дърветата. И в един момент попадаме сред тези впечатляващи с красотата си храсти. Само си представете - Зелениката е от онези растения, които са били свидетели на историята отпреди милиони години.

Самото растение е силно отровно. Но гората от зеленика е впечатляваща и наистина пренася въображението към времената отпреди милиони години.

С автомобил продължаваме от село Кондолово към град Малко Търново, за да намерим “Индипасха” - едно от най-почитаните свети места в Странджа. Мястото е обозначено по всички GPS картите. Най-живописна е последната част от маршрута, където широкият коларски път потъва в гората и слиза в дълбок дол покрай малко дере.

В “Индипасха” са съчетани християнски и езически тракийски вярвания. Най-ценна е водата. Именно заради нея мястото гъмжи от хора, които търсят изцеление. Вярва се, че лекува много неща, но най-вече очите.

Легендата разказва как местен човек имал стар и ослепял бивол. Решил да го пусне на свобода, а след време животното се върнало и вече виждало. Човекът го проледил в гората и открил "живата вода" на Индипасха.

Продължаваме обиколката на тази девстена земя, оплела природните красоти с древни предания и традиции към бреговете на река Докузак. Там, където водите на Деветте извора се изливат в живописен водопад. Отново по пътя между Царево и малко Търново намираме отбивка към село Стоилово, а водопадът е на метри от асфалта. Зелената идилия около реката е като сцена от приказките, а самият водопад "Докузак" - късче от рая. Разлят е по склона, водите се разбиват в остри скали с разнообразна форма. Висок е едва 5-6 метра, но в него е събрана цялата прелест на Странджа.

Разходките до повечето природни, исторически и религиозни забележителности в Странджа са леки и подходящи за всеки. Въпреки това еднообразният зелен пейзаж може да обърка и най-добре ориентираните. Затова придържането към маркировките по маршрутите е задължително.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.